Linkovi

Vlada u Washingtonu nam još uvijek ne daje prave signale


Vlada u Washingtonu nam još uvijek ne daje prave signale
Vlada u Washingtonu nam još uvijek ne daje prave signale

Dok se u Kongresu dvije partije prepiru oko podizanja plafona nacionalnog zaduživanja i odgovornosti za stopu nezaposlenosti od 9,2 posto, mnogi vlasnici firmi osjećaju nesigurnost i očekuju jasniju regulativu prije nego počnu upošljavati nove radnike.

U Croftonu, savezna država Maryland, vlasnica kompanije Carlos Interiors, Cristina Uriva vidi tračak nade. Poslovi su povećani za nekih 15 procenata.

Na početku recesije 2008. Urijin biznis je pao za 60 procenata. Kao mnogi drugi vlasnici malih firmi, morala je donijeti bolne odluke kako bi nastavila da radi.

"Morala sam otpustiti četvero ljudi. Tokom te recesije, komapnije su postajale manje i siromašnije. Morali smo se rješavati svih suvišnih troškova.“

Cristina Uria
Cristina Uria

Uria kaže da je bilo mjeseci kada nijedan kupac nije dolazio u njen dizajnerski centar. Radeći ovaj posao 25 godina preživjela je oslanjajući se na stare kupce. Sada je nešto bolje, ali se još plaši da počne primati nove radnike.

"Vlada u Washingtonu nam još uvijek ne daje prave signale."

Kaže Uria navodeći duge još uvijek neplodne pregovore izmedju Bijele kuće i Kongresa oko podizanja plafona nacionalnog duga. Retorika sa obje strane doprinosi konfuziji, kaže ona.

Mnogi se ekonomisti slažu da je potrebna jasnija slika ekonomije prije nego firme počnu unajmljivati nove radnike.

Ayman El Tarabishy predaje ekonomiju na Univerzitetu George Washington:

Ayman El Tarabishy
Ayman El Tarabishy

"Čak i predsjednik Obama ističe da treba povećati poreze. Mislim da to razumiju i vlasnici firmi, ali ne mogu da sagledaju kakve će biti konačne posljedice jer se zakonodavci još prepiru i sve dok se jasno ne dogovore, dok se ne vidi jasan put u budućnosti, poslodavci će čekati sa unajmljivanjem novih radnika."

Cristina Uria kaže da su vlasnici poslova proteklih godina uvidjeli da mogu preživjeti i sa manjim brojem uposlenih, i sada su oprezniji sa novim upošljavanjem.

"Mislim da je većina nas uvidjela da možemo opstati sa manje nego što smo imali ranije. Naravno, ako se ekonomija vrati gdje je bila prije, ja ću zaposliti nove ljude kako bi obavili veći obim posla kojeg budem imala."

Čak i tada, ona dodaje, više će novih radnika biti primano na odredjeno, a ne na stalno uposlenje. Ona kaže da je ključ u povjerenju - povjerenju da ekonomija raste, da su kupci spremni da troše i da će političari u Washingtonu naći prave odgovore da ožive američku ekonomiju.

XS
SM
MD
LG