Linkovi

SAD: Manje novca za State Department i pomoć svijetu?!


Budžet koji predlaže predsjednik Trump biće tokom nekoliko narednih mjeseci povod za mnoge vruće raspave u Kongresu.

Bijela kuća je objelodanila nacrt bužeta za iduću fiskalnu godinu. Predsjednik Donald Trump jasno ističe namjeru da značajnim smanjivanjem fondova za State Department, finansijsku pomoć inostranstvu i doprinosa međunarodnim organizacijama, uključujući i Ujedinjene narode, stvori prostor za veliko povećanje vojne potrošnje.

I u State Departmentu i u američkim ambasadama širom svijeta najava smanjivanja dijela bužeta za diplomatske aktivnosti i za pomoć inostrantvu rezultira brojnim dilemama i neizvjesnošću. Jedan od razloga je i procenat smanjenja fondova namijenjenih u te svrhe.

George Ingram, analitičar instituta BROOKINGS, o tome kaže:

"To što smo čuli je smanjenje za 30 odsto. Prvobitni prijedlog je bio čak 37 procenata. Državni sekretar Rex Tillerson bio je protiv tolikog smanjenja u prvoj godini. Traži da se smanjenje od 37 odsto postigne tokom tri godine. Tako da je vrlo vjerovatno da će to biti smanjene od 30 posto."

U organizacijama za promoviranje ljudskih prava i za brigu o izbjeglicama, gladnim, bolesnim i drugim nevoljnicima smatraju da će takvo kresanje biti devastirajuće.

Adote Akwei, predstavnik američkog AMNESTY INTERNATIONAL-a, ističe:

"Organizacije građanskih društava, vlade nerazvijenih i siromašnih zemalja su izuzetno zabrinute. Ne samo zbog finansijske pomići koja će izostati, nego i zbog praznina koje će javiti odsustvom, ili uveliko smanjenim prisustvom, Sjedinjenih Država kao partnera, kao generatora inovacija, stvaralaštva, snažnog glasa u borbi za bolji svijet i ljudska prava."

Po ocjenama nekih analitičara smanjene budžeta može biti korisno po efikasnost djelovanja uveliko birokratiziranog State Departmenta.

Jedan od njih je i James Roberts, bivši diplomata, sada analitičar fondacije HERITAGE:

"Mislim da ima jako mnogo prostora da se reorganizacijom State Department učini boljim, efikasnijim diplomatskim predstavnikom američkih građana. Nužno je pojednostaviti linije rukovođenja i povećati odgovornost utroška novca. Biće smanjenja budžeta, a to će rezultirati i logičnijim trošenjem onoga što bude odobreno."

Da li će Kongres odobriti dubok rez stavki namijenjenih State Departmentu i američkoj pomoći inostranstvu?

Analitičar Ingram podsjeća i predviđa:

"Ono što smo mogli vidjeti i čuti u prethodnih mjesec dana je neslaganje mnogih zastupnika i senatora iz obje stranke sa tako drastičnim smanjivanjem. Za njih to je, kako ističu, neprihvatljivo. Stoga očekujem snažan povratni pritisak Kongresa."

Neki od članova Kongresa uvjereni su da bi se veliko smanjenje fondova američke diplomatije odrazilo negativno i na borbu protiv pokreta za takozvanu Islamsku državu.

Na to je upozorio i senator Lindsey Graham, Republikanac:

"Želim da se shvati da smanjivanjem budžeta za State Department nikada nećemo dobiti rat protiv ISIL-a. Takvu odluku ISIL bi slavio."

Budžet koji predlaže predsjednik Trump biće tokom nekoliko narednih mjeseci povod za mnoge vruće raspave u Kongresu.

SAD: Manje novca za State Department i pomoć svijetu?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

XS
SM
MD
LG