Linkovi

Steinberg: Nova BiH vlast treba da donese odluke o integraciji u EU i NATO


James Steiberg, zamjenik američkog državnog tajnika
James Steiberg, zamjenik američkog državnog tajnika

James Steinberg kaže da će državna tajnica Hillry Clinton liderima u Sarajevu još jednom naglasiti spremnost Sjedinjenih Država da pomognu evroatlansku integraciju zemlje, ali i podsjetiti na obaveze koje Bosna mora sama da realizuje.

Američka državna tajnica Hillary Clinton će tokom predstojeće posjete regionu potvrditi podršku Sjedinjenih Država evropskoj i evroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana, ali i staviti do znanja da je potrebno donijeti neophodne odluke kako bi se taj cilj ostvario, istakao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike njen zamjenik James Steinberg. On takođe naglasio da u State Departmentu vide određene pozitivne trendove na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni, te da se u Washingtonu nadaju skorom postizbornomn formiranju institucija vlasti u Bosni i Hercegovini, koje će biti u mogućnosti da donesu važne odluke o pristupanju države transatlanskim integracijama, te dodao:

„Ovo je šansa da se formira nova vlada i prilika da progresivne snage krenu naprijed, da iskoriste proces formiranja vlasti, da se međusobno povežu i definišu strategiju. Mi ohrabrujemo sve stranke da razmisle o tome kako buduća vlast može doprinijeti boljoj budućnosti njihovog naroda.“

Novoizabrani predsjednik Rrepublike Srpske Milorad Dokid rekao je u intervjuu za Glas Amerike kako je voljan da sarađuje sa Sjedinjeinim Državama, ali kako će se i dalje protiviti pokušajima centralizacije BiH. Gospodin Steinberg to komentirao riječima:

„Ovdje nije u pitanju centralizovana ili decentralizovana vlast. U Bosni i Hercegovini, kao u i SAD, imamo federalno uređenje i federalna vlast donosi odluke u ime naroda. To je za Bosnu ustavnovljeno Dejntonskim sporazumom. Ono što je bitno jeste da je nacionalna vlada u mogućnosti da donese odluke koje su neophodne da bi se država priključila NATO-u i EU, što sve zajednice u BiH jasno žele i podržavaju. Potrebna je dakle vlada koja je sposobna da donese te odluke, a mi pozdravljamo pozitivan pristup svakoga ko želi da tom procesu doprinese.“

Gospodin Steinberg istakao da će državna tajnica Hillry Clinton liderima u Sarajevu još jednom naglasiti spremnosti Sjedinjenih Država da pomognu evroatlansku integraciju zemlje, ali i podsjetiti na obaveze koje Bosna mora sama da realizuje:

„Mislim da je to prilika za blagovremenu poruku“ – dodao je gospodin Steinberg.

Zamjenik američke državne tajnice takođe je u intervjuu za naš program naglasio da Vašington želi da vidi početak dijaloga Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima, čije bi rješavanje poboljšalo život ljudi u regionu.

Za lidere u Beogradu i Prištini gospođa Clinton ima niz poruka, naglasio je gospodin Steinberg..

„Prva je da snažno podržavamo integraciju Srbije u Evropu, da mislimo da je to dio njene budućnosti i da je važan dio izgradnje budućnosti Zapadnog Balkana, drugo da pozdravljamo odluke koje je predsjednik Tadić donio kako bi otvorio put za možda produktivnije razgovore sa Prištinom o putu naprijed, treće istaći da Sjedinjene Države žele da sarađuju sa Srbijom, kao i sa drugim zemljama u regionu na tom projektu….Na Kosovu ćemo potvrditi našu snažnu posvećenost kosovskoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu, za što su se Sjedinjene Države dugo zalagale, ali i želju da sarađujemo sa liderima u Prištini kako bi stvorili inkluzivno društvo, bili toleratni i poštvovali prema potrebe i interese srpske manjine i sarađivali sa Beogradom na praktičan načinna prevazilaženju neposrednih izazova.“

XS
SM
MD
LG