Linkovi

SAD – BiH: Hillary Clinton 11. oktobra u Sarajevu


Hillary Clinton, američka državna tajnica

Budućnost balkanskih zemalja je u Evropskoj uniji i NATO savezu i Sjedinjene Američke Države taj put snažno podržavaju, rekao je zamjenik američke državne tajnice za Evropu i Euroaziju Philip H. Gordon da današnjoj konferenciji za novinare, dan, dva prije odlaska državne tajnice Hillary Clinton u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i na Kosovo. Gospodin Gordon je precizirao da će gospođa Clinton balkansku turneju početi u Sarajevu 11. oktobra, nakon čega će boraviti u Beogradu i Prištini, a 14. oktobra sastati se sa predstanicima Evropske unije i ministrima zemalja članica NATO saveza u Briselu. Ona će u Briselu prenijeti poruku o potrebi da se proces prijema zemalja koje će posjetiti revitalizira, takođe je istakao gospodin Gordon.

Državni sekretar Hillary Clinton će se u Sarajevu sastati sa sva tri sadašnja člana Predsjedništva BiH, Harisom Silajdžićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem, ali i sa novoizabranim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem. Ona će imati sastanak i sa Visokim predstavnikm Valentinom Inckom poslije čega će uslijediti posjeta novom kampusu američke ambasade koji će uskoro biti otvoren.

Na pitanje da li će se Clintonova sastati sa sadašnjim premijerom i novim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, gospodin Gordon je odgovorio da su i gospodin Dodik i drugi politički akteri svakako pozvani da učestvuju u političkim aktivnostima tokom posjete, te da će to biti prilika za susret Dodik - Clinton, ali da službene posjete Banjaluci zbog nedostatka vremena ovog puta neće biti.

Philip Gordon
Philip Gordon

"State Department će u Bosni i Hercegovini i drugim Balkanskim zemljama pojačati komunikaciju i podršku nevladinim organizacijama i civilnom društvu. U okviru tih napora, gospođa Clinton će u Sarajevu imati susret i sa studentima, kojima nosi poruku američke podrške suverenitetu i integritetu jedinstvene Bosne i Hercegovine, za koju smatra da mora imati funkcionalnu vladu koja će je povesti ka NATO savezu i Evropskoj Uniji. Da bi se to desilo politički lideri i političke partije moraju ostvarivati konstruktivnu saradnju i implementirati promjene koje se od njih na tom putu očekuju" - rekao je Philip Gordon.

Na pitanje Glasa Amerike, da li se to odnosi i na ustavne promjene, Gordon je odgovorio:

"Da, posebno na ustavne promjene i posebno na odredbu kojom se ne- Bošnjacima, ne-Hrvarima i ne-Srbima osporava pravo na aktivno učešće u vladi i Parlamentu. Mi smo to i ranije podržavali i naša strategija ostaje nepromijenjena, ali će Bosanci morati sami definisati svoj ustav, sa promjenama koje se moraju napraviti.“

Naše naredno pitanje, pitanje da li State Department smatra da je put ka NATO savezu možda lakši, jer direktno i odmah ide u prilog sva tri konstitutivna naroda, a za uzvrat donosi sigurnost i stabilnost, Gordon je prokomentirao riječima:

„Apsolutno da. Mi snažno podržavamo članstvo BiH u NATO savezu i ubijeđeni smo da bi to bila snaga koja ujedinjuje sve narode u BiH. Međutim, za to postoje vrlo jasni uvjeti, a oni nisu ispunjeni. Prijem Bosne i Hercegovine u program u MAP je bilo uvjetno i sa žaljenjem moram konstatovati da traženi uvjeti nisu ispunjeni, da tamošnji lideri nisu učinili nikakav pomak u tom pravcu. Najvažnije je bilo registrovanje vojne imovine, i to se nije desilo. Državni sekretar Hilary Clinton će ponovo upozoriti na potrebu da se to što prije uradi.“

Kada je u pitanju posjeta Srbiji, gospodin Gordon je rekao da će se državna tajnica Hillary Clinton u Beogradu sastati sa presjednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, te da će jedno od pitanja, relevantno i za BiH, biti privođenje pravdi optuženika za ratne zločine Ratka Mladića, što ostaje jedan od najvećih prioriteta Sjedinjenih Država. O Kosovu neće biti apsolutno nikakvih pregovora, jer Sjedinjene Države smatraju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova neprikosnovenim. Kosovo je završena priča i vrijeme je da se uspostavi mir sa susjedima i krene naprijed, takođe je istakao zamjenik državnog sekretara Philip Gordon na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u State Departmentu.

XS
SM
MD
LG