Linkovi

SAD: Gradski bicikli sve popularniji, Washington prednjači


SAD: Gradski bicikli sve popularniji, Washington prednjači

Proteći će godine da bi se Washington, po broju korištenja gradskih, zajedničkih bicikla, mogao porediti sa, recimo Parizom, koji je program pokrenuo prije nekoliko godina i sada ima 20 hiljada bicikla koje Parižani mogu uzeti i vratiti na hiljadu stanica. Proteći će godine da bi se Washington, po broju korištenja gradskih, zajedničkih bicikla, mogao porediti sa, recimo Parizom, koji je program pokrenuo prije nekoliko godina i sada ima 20 hiljada bicikla koje Parižani mogu uzeti i vratiti na hiljadu stanica. Proteći će godine da bi se Washington, po broju korištenja gradskih, zajedničkih bicikla, mogao porediti sa, recimo Parizom, koji je program pokrenuo prije nekoliko godina i sada ima 20 hiljada bicikla koje Parižani mogu uzeti i vratiti na hiljadu stanica.

Sve više velikih, automobilskim saobraćajem zagušenih gradova, prihvata i realizira ideju o biciklu kao zajedničkom, gradskom prevoznom sredstvu. Zagovornici te ideje imaju čvrste argumente - pogodnost, jeftinoća. smanjenje automobila na preopterećenim gradskim saobraćajnicama, zdravija okolina.... Po broju bicikla koje njegovi građani mogu koristiti i po broju osoba koje ih koriste Washington prednjači kada su u pitanju Sjedinjene Države, ali daleko zaostaje za, na primjer, Parizom.

U Washingtonu je program korištenja gradskih bicikala krenuo odnedavno, a brojni stanovnici i posjetioci rado su prihvatili ideju:

„Volim to i gradski bicikl koristim svakog dana do univerziteta i nazad....“

„Od prvog dana sam se uključila u program. To je sjajan način gradskog prevoza jer Washington je zagušen automobilima....“ – govore dvije korisnice gradskih bicikla.

Chris Holben
Chris Holben

Chrisa Holbena, voditelja programa zajedničkog korištenja bicikala, raduju ovakve ocjene. Program omogućava dnevnu, mjesečnu i godišnju pretplatu na prevoz po cijelom Wasgingtonu i susjednim dijelovima okruga Arlington.

„Imamo 93 stanice sa skoro hiljadu bicikla u Washingtonu i 15 stanica u okrugu Arlington sa još 100 bicikla“ - kaže gospodin Holben i uspješnost programa potkreljuje još nekim podacima:

„Do sada imamo preko 4 hiljade stalnih pretplatnika, oni su obavili oko 35 hiljada vožnji... I sve to za samo mjesec i po, koliko program postoji.“

SAD: Gradski bicikli sve popularniji, Washington prednjači
SAD: Gradski bicikli sve popularniji, Washington prednjači

Posudba bicikla je jednostavna. Pretplatnici koriste poseban ključ da oslobode bicikl i obave vožnju. Kada vraćaju bicikl, a mogu ga vratiti na stanicu koja im najviše odgovara, zelena lampica će zasvijetliti ako je bicikl propisno zaključan. Kompletan sistem funkcionira vrlo jednostavno. Stanice su napajane solarnom energijom, modularne su konstrukcije što znači da mogu biti lako proširivane i smanjivane, plaćanje se obavlja kreditnim karticama, a cijena je od 5 dolara devno do 75 dolara godišnje za pretplatnike. Prvih pola sata korištenja bicikla je uvijek besplatno.

I bitna napomena - ne mora se biti pretplatnik da bi se gradski bicikl koristio.

Gospodin Holben ističe da do sada nije bilo nikakvih problema, osim.....:

„.... nekih malih oštećenja na biciklima i izduvanih guma. Za mjesec i po to je zaista vrlo, vrlo malo.“

Građani koji redovno koriste gradske bicikle imaju određene sugestije:

„Bicikl je idealan za kupovinu namirnica, ali je korpa mala. Korpe na biciklima u Parizu su mnogo veće....“

Za druge korpa nije problem, ali naći stanicu jeste:

„Za sada još nema on-line, interaktivnih mapa pomoću kojih bi locirali stanice koristeći naše mobilne telefone.....“

I oni koji imaju vlastiti bicikl, kao Michael Williams na primjer, razmišljaju o uključivanju u program:

„Ja ću gradske bicikle obavezno koristiti kada mi prijatelji dođu u posjetu. Da razgledamo Washington zajedno.... to će biti najpogodniji način i mnogo jeftiniji od klasičnog iznajmljivanja bicikla.“

I drugi veliki američki gradovi uspostavljaju slične programe. Denver razvija taj program od aprila, a gradonačelnik John Hickenlooper sa zadovoljstvom kaže:

John Hickenlooper
John Hickenlooper

„Narednih godina i decenija broj onih koji koriste bicikle će brzo rasti. Ljudi će biti zdraviji, vitkiji, na ulicama manje automobila, a više čistog zraka... Zaista za svakog i sve nas korisno.“

San Francisco razvija program nazvan "Bixi" - kombinaciju korištenja bicikla i taksija. Timothy Papandreou iz gradskog sekretarijata za saobraćaj kaže da je program korištenja gradskih bicikla posljednji dio slagalice racionalnog gradskog transporta:

Timothy Papandreou
Timothy Papandreou

„Ponekad je bolje pješice, ponekad biciklom, ponekad taksijem, ponekad se mora i vlastitim automobilom... Ali ako sve to uvežemo zajedno, uspjećemo racionalizirati gradski saobraćaj.“

U Washingtonu, u Denveru, u San Franciscou, u mnogi drugim američkim gradovima proteći će godine da bi se mogli, po broju korištenja gradskih, zajedničkih bicikla, porediti sa velikim gradovima drugih zemalja. Recimo sa Parizom, koji je program pokrenuo prije nekoliko godina i sada ima 20 hiljada bicikala koje Parižani mogu uzeti i vratiti na hiljadu stanica.

XS
SM
MD
LG