Linkovi

Thomas Countryman o SAD, EU, BiH….: Gledajući šire, danas su svi građani u BiH građani drugog reda


Thomas Countryman
Thomas Countryman

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Južnu i Centralnu Evropu Thomas Coutryman je u Briselu, na proputovanju za Južni Balkan, imao kraći susret sa novinarima. Tu priliku iskoristio je i dopisnik Glasa Amerike za kraći razgovor na temu SAD-EU-BiH.

Odmah na početku tog razgovora gospodin Countryman je rekao da postoje granice do kojih u svojoj podršci BiH mogu ići i Brisel i Washington i istakao da je ključni zadatak na bosanskohercegovačkim liderima, a da bi građani Bosne I Hercegovine trebali od njih tražiti da rade svoj posao i ubrzaju progres prema euro-atlantskim integracijama.

U nastavku razgovora američki diplomata je takođe naglasio:

“Nemamo idealno rješenje koje bi političkim strankama u BiH pomoglo da donesu konačnu odluku i formiraju vladajuću koaliciju. Razmatrali su različite mogućnosti , a čini mi se da dijelimo sa građanima BiH frustraciju zbog činjenice da taj zadatak još nije izvršen. Još uvijek sam optimista da će, onda kada se formira vlast na državnom nivou, ta vlast biti u stanju da donosi odluke i pravi kompromise neophodne kako bi država išla naprijed, kako bi BiH postala funkcionalija, ali ne i više centralizovana država. Dakle funkcionalnija, sa dva snažna entiteta, sposobna da obavljaju vlast na entiteskom nivou. Pred BiH dug, najduži, put koji još mora preći prema članstvu u EU, a činjenica da napredak zemlje tako spor, trebala bi navesti ljude da traže više od svojih lidera, da ubrzaju cjelokupan proces. EU je spremna da pomogne, Amerika je spremna da pomogne, ali riječ je o državi gdje želimo da vidimo manje retorike, a više akcije njenih lidera.”

Na konstataciju da Evropska unija obećava novi pristup prema BiH, uključujući i novu ulogu šefa evropske misije, i pitanje da li se može očekivati nešto slično, dakle novo, i sa američke strane gospodin Countryman je odgovorio:

“Sa američke strane….? Hajde da se fokusiramo na to što čini EU sa nadogradnjom i osnaživanjem svoje misije u BiH, što i mi podržavamo. Američko opredjeljenje da nastavi sa podrškom BiH nije pod znakom pitanja. Bila je jasna poruka i državne tajnice Hillary Clinton, tokom njene posjete BiH u oktobru prošle godine. I dalje tako mislimo. Bili smo uz BiH u najteža vremena i nastavićemo da budemo uz BiH kako se BiH bude kretala naprijed."

Mogućnost formiranja trećeg entitetu, što zagovaraju određene političke struje u BiH, gospodin Countyman je prokomentarisao riječima:

“Ne mogu sebi predstaviti da bi stvaranje trećeg entiteta bilo rješenje za bilo šta. Bosni i Hercegovini ne treba još kompleksnija vlast, koja bi, kao takva, imala još više mogućnosti da spriječi akciju. Zemlji treba efikasnija vlast, sposobna da donosi odluke."

U koju god od promjena u u BiH da se krene, kao preduslov stoji reforma Ustava. Na pitanje kakav je stav onih (SAD) koji su sudjelovali u kreiranju još uvijek važećeg Daytonskog ustava gospodin Countryman je odgovorio :

"Dayton nije samo zaustavio rat. Riječ je o suštinskom sadržaju sporazuma koji je BiH učinio uopšte mogućom. Sve do sada. Kao i u bilo kojoj drugoj državi na svijetu, ustav mora doživjeti promjene kako vrijeme odmiče. Nije, međutim uloga SAD da kaže šta u tom ustavu treba da bude zamijenjeno, promijenjeno…. MIipodržavamo suštinski koncept Daytona - dva entiteta sa tri jednako konstintutivna naroda. Ako oni nađu načina da ustav učine efikasnijim, tada imaju podršku medjuna rodne zajednice."

Na kraju razgovora, američki diplomata je rekao da je da se bosanskohercegovački susjedi prema prilikama u BiH odnose konstruktivno, a da pitanje interesa hrvatskih stranaka u vladi koja još čeka na formiranje treba rješavati sporazumom. Gospodin Coutryman ne smatra da Hrvati zbog toga treba da se smatraju građanima drugog reda.

"Gledajući šire, danas su svi građani u BiH građani drugog reda" - rekao je na samom kraju razgovora za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG