Linkovi

SAD – BiH: Nakon izbora krenuti naprijed sa reformama potrebnim za punopravno članstvo u EU i NATO


SAD – BiH: Nakon izbora krenuti naprijed sa reformama potrebnim za punopravno članstvo u EU i NATO
SAD – BiH: Nakon izbora krenuti naprijed sa reformama potrebnim za punopravno članstvo u EU i NATO

Mogućnosti za političku stabilnost, sigurnost i ekonomski razvoj koje nudi ulazak u euro-atlantske integracije za BiH su na dohvatu ruke. No, to zahtijeva da bosanskohercegovački lideri prevladaju uske etničke interese i posvete se onome što je u najboljem interesu svih građana BiH.

U Bosni i Hercegovini su 3. oktobra uspješno održani izbori. Po ocjeni OSCE-a (Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi) glasanje je, generalno, bilo u skladu sa međunarodnim standardima demokratskih izbora. Posmatrači OSCE-a takođe su ocijenili da su u određenim aspektima, uključujući ograničenja zasnovana na etničkom kriteriju i kriteriju mjesta stanovanja, potrebna funkcionalnija rješenja za ubuduće.

Sjedinjene Američke Države podstiču novoizabrane lidere da zarad bolje budućnosti svih građana Bosne i Hercegovine nađu zajedničko tlo. Integracija u Evropsku uniju je jedan od ciljeva kojem streme svi Bosanci i Hercegovci. Bosna i Hercegovina mora u potpunosti ispuniti potrebne uslove za prijem u puno članstvo. Evropska unija stoji na stajalištu da zemlja ne može podnijeti aplikaciju za to članstvo dok OHR (Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice), odgvoran za implementaciju mirovnog sporazuma postignutog u Daytonu, ne bude zatvoren. Do sada i za sada, Bosna i Hercegovina nije ispunila i ne ispunjava uslove za zatvaranje OHR-a. Jedan od tih uslova je i konačno rješavanje statusa vlasništva državne i vojne imovine. Ustavne reforme, kako bi se zadovoljli standardi poštivanja ljudskih prava i omogućilo funkcionalno donošenje odluka na nivou državne vlade, takođe su uslovi čije se ispunjavanje zahtijeva.

Politički lideri u Bosni i Hercegovini moraju krenuti naprijed i sa reformama potrebnim za punopravno članstvo u NATO savezu. U aprilu ove godine Bosni i Hercegovini je dat pristup u NATO-v MAP (Membership Action Plan - Akcioni plan za članstvo), što je temeljni korak prema punom i ravnopravnom članstvu u Svjeverno-atlantskom savezu. Istovremeno sa davanjem pristupa, izražena je bojazan što vojna imovina, kao što su, primjera radi, vojne baze nije uknjižena kao vlašništvo države i data na upravljane državnom Ministarstvu odbrane. Upravo zbog toga, zemlje, članice NATO saveza su odlučile da Bosni i Hercegovini neće biti omogućeno da za potrebe MAP-a podnese prvi ANP (Annual National Program - Godišnji nacionalni program) dok ne riješi pitanje vojne imovine. Kako to pitanje još uvijek ostaje neriješeno, Bosna i Hercegovina nema mogućnosti krenuti naprijed sa vlastitim Godišnjim nacionalnim programom.

Mogućnosti za političku stabilnost, sigurnost i ekonomski razvoj koje nudi ulazak u euro-atlantske integracije za Bosnu i Hercegovinu su na dohvatu ruke. No, to zahtijeva da bosanskohercegovački lideri prevladaju uske etničke interese i posvete se onome što je u najboljem interesu svih građana Bosne i Hercegovine.

Napomena: Ovo je editorijal koji odražava poglede i stavove vlade Sjedinjenih Američkih Država. Ako vi, poštovani čitatelji, želite iznijeti vaše stavove, možete to učiniti upravo na stranici na kojoj i objavljujemo ovo stajalište vlade Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG