Linkovi

SAD: Tradicija pretočena u prazničnu radost

  • June Soh

Vatrogasne stanice u Baltimoru su već decenijama, na radost i uživanje i malih i velikih, i mladih i starih, domaćini prazničnih voznih parkova, vatrometa kretnji, zvukova, boja, svjetlosti...

Ukrašavanje za Božić i Novu godinu u Sjedinjenim Američkim Državama, punom je zamahu svih decembarskih dana i traje danima nakom smjene stare i nove. Svjetlosni i drugi ukrasi najrazličitijih vrsta i oblika, boja i veličina mogu se vidjeti duž ulica, na zdragama, u parkovima, u vrtovima ispred kuća, na balkonima, na krovima....

U mnogim porodicama neizbježna je tradicija je u vozić koji juri ispod bogato ukrašene jelke, a za hiljade stanovnika Baltimora praznična sezona i praznično raspoloženje su nezamislivi bez, najjedostavnije rečeno, voznih parkova.

Vatrogasne stanice u Baltimoru su već decenijama, na radost i uživanje i malih i velikih, i mladih i starih, domaćini tih prazničnih voznih parkova. Vozni parkovi baltimorskih vatrogasaca su vatrometi kretnji, zvukova, boja, svjetlosti.... Jedan od najmaštivitijih i najposjećenijih voznih vrtova je onaj u stanici dobrovoljnog vastrogasnog društva u baltimorskoj aveniji Wise. Od početka decembra oduševljava i oduševljavaće na hiljade mališana i njihovih roditelja sve do 7. januara.

Bob Francis, jedan od vatrogasaca tog društva kaže:

"Naš vozni vrt je kombinacija od nekoliko stotina komponenti. Imamo i jedan dio karnevalskog tipa, poklon koji je jedan nač sugrađanin napravio u svojoj kući i poklonio nam za ovu priliku."

Parkovi sa modelima raznoraznih vozića su tradicija začeta prije stotinjak godina. Naime, Baltimor je bio prvi grad u Sjedinjenim Državama koji je po preciznom voznom redu pružao usluge željezničkog prevoza.

"Upravo zbog duge povijesti željezničkog prevoza mi smo u Baltimoru i dan danas zaljubljeni u vozove i voziće" - dodaje vatrogasac Francis.

Devetogodišnja Abigail Scogins najviše se zadržava pred dijelom koji dočarava atmosferu cirkusa:

"Zato što to izleda vrlo realistično. Imam utisak kao da sam, uz svu buku i graju, u pravom cirkusu."

Bob Francis procjenjuje da će vozni park samo u njegovoj vatrogasnoj stanici razgledati između 30 i 50 hiljada posjetitelja. Za njega i njegove kolege to je najljepši dio posla kojim se bave:

"Gotovo uvijek kada interveniramo kao vatrogasci to znači neku nevolju. Ovo je mogućnost da našim sugrađanima darujemo nešto za radost i sreću."

Uz maštu, trud i želju vatrogasaca Baltimora da obraduju, vozni parkovi su rezultat mnogobrojnih donacija ljudi koji takođe žele pomoći da praznični dani budu dani što veće radosti, mališana prije svega.
XS
SM
MD
LG