Linkovi

SAD: Tradicija pretočena u prazničnu radost


Vatrogasne stanice u Baltimoru su već decenijama, na radost i uživanje i malih i velikih, i mladih i starih, domaćini prazničnih voznih parkova, vatrometa kretnji, zvukova, boja, svjetlosti...

Ukrašavanje za Božić i Novu godinu u Sjedinjenim Američkim Državama, punom je zamahu svih decembarskih dana i traje danima nakom smjene stare i nove. Svjetlosni i drugi ukrasi najrazličitijih vrsta i oblika, boja i veličina mogu se vidjeti duž ulica, na zdragama, u parkovima, u vrtovima ispred kuća, na balkonima, na krovima....

U mnogim porodicama neizbježna je tradicija je u vozić koji juri ispod bogato ukrašene jelke, a za hiljade stanovnika Baltimora praznična sezona i praznično raspoloženje su nezamislivi bez, najjedostavnije rečeno, voznih parkova.

Vatrogasne stanice u Baltimoru su već decenijama, na radost i uživanje i malih i velikih, i mladih i starih, domaćini tih prazničnih voznih parkova. Vozni parkovi baltimorskih vatrogasaca su vatrometi kretnji, zvukova, boja, svjetlosti.... Jedan od najmaštivitijih i najposjećenijih voznih vrtova je onaj u stanici dobrovoljnog vastrogasnog društva u baltimorskoj aveniji Wise. Od početka decembra oduševljava i oduševljavaće na hiljade mališana i njihovih roditelja sve do 7. januara.

Bob Francis, jedan od vatrogasaca tog društva kaže:

"Naš vozni vrt je kombinacija od nekoliko stotina komponenti. Imamo i jedan dio karnevalskog tipa, poklon koji je jedan nač sugrađanin napravio u svojoj kući i poklonio nam za ovu priliku."

Parkovi sa modelima raznoraznih vozića su tradicija začeta prije stotinjak godina. Naime, Baltimor je bio prvi grad u Sjedinjenim Državama koji je po preciznom voznom redu pružao usluge željezničkog prevoza.

"Upravo zbog duge povijesti željezničkog prevoza mi smo u Baltimoru i dan danas zaljubljeni u vozove i voziće" - dodaje vatrogasac Francis.

Devetogodišnja Abigail Scogins najviše se zadržava pred dijelom koji dočarava atmosferu cirkusa:

"Zato što to izleda vrlo realistično. Imam utisak kao da sam, uz svu buku i graju, u pravom cirkusu."

Bob Francis procjenjuje da će vozni park samo u njegovoj vatrogasnoj stanici razgledati između 30 i 50 hiljada posjetitelja. Za njega i njegove kolege to je najljepši dio posla kojim se bave:

"Gotovo uvijek kada interveniramo kao vatrogasci to znači neku nevolju. Ovo je mogućnost da našim sugrađanima darujemo nešto za radost i sreću."

Uz maštu, trud i želju vatrogasaca Baltimora da obraduju, vozni parkovi su rezultat mnogobrojnih donacija ljudi koji takođe žele pomoći da praznični dani budu dani što veće radosti, mališana prije svega.
SAD: Tradicija pretočena u prazničnu radost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00
XS
SM
MD
LG