Linkovi

SAD – Balkan: Predanost izgradnji stabilnog i prosperitetnog regiona


Zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg
Zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg

„Što se tiče BiH i liberalizacije viznog režima, to je zaista pitanje koje se nalazi u rukama bosanskohercegovačkog liderstva. Vrata su otvorena za BiH da krene naprijed po pitanju liberalizacije viza i integracije. Pitanje je da li lideri u BiH vide širu sliku i da li shvataju da međusobne razlike moraju prevazići radi dobrobiti vlastitog naroda“- istakao zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg pred skoru posjetu posjetu Balkanu.

Zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg početkom aprila odlazi u posjetu Balkanu. On će od 6. do 8. aprila posjetiti Sloveniju, BiH, Srbiju i Kosovo. Gospodin Steinberg je o detaljima svoje predstojeće posjete govorio jučer u Centru za strane novinare američkog State Departmenta.

„Od početka mandata ove administracije, jasno smo naglasili da su Sjedinjene Države i dalje predane izgradnji stabilnog i prosperitetnog Balkana, pružanjem pomoći svim balkanskim zemljama da ispune svoja euro-atlantska nastojanja. Dio toga je i pomoć u uspostavi vladavine zakona, borbi protiv kriminala i korupcije i razvoja ekonomskih mogućnosti za sve stanovnike regiona. Ta predanost nije samo retorika. Od početka smo bili uključeni sa posjetama delegacija visokog nivoa tom regionu, počevši sa posjetom potpredsjednika Bidena prošlog maja Sarajevu, Beogradu i Prištini. I ja sam osobno često bio u posjeti tom regionu“ – rekao je gospodin Steinberg na početku obraćanja stranim novinarima i nastavio:

„Ovo će biti moja četvrta posjeta Sarajevu, ići ću sa španskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Martinesom. Želio bih istaknuti da sam u svaku od svojih posjeta Balkanu išao sa jednim od evropskih kolega, što odražava tijesnu suradnju i našu zajedničku viziju. U BiH se namjeravamo sastati sa članovima Predsjedništva, predstavnicima političkih stranaka, te visokom predstavnikom Inzkom, kako bi ponudili podršku i podsticaj za dalji napredak u provođenju političkih reformi prije predstojećih izbora u oktobru. S obzirom na važnost ove izborne godine, mi pozivamo vladu i političke lidere da zajednički rade u interesu svih građana BiH. To znači nastavak postizanja napretka, u svjetlu predstojećih izbora i integracije BiH u Evropu i euro-atlantske institucije. Mi ne želimo da BiH zaostaje za svojim partnerima u regionu. Ona zaslužuje da bude na istom nivou kao i ostali u regionu, i mi ćemo uraditi što možemo kako bi taj proces olakšali. Mislim da je od osobite važnosti u ovoj izbornoj godini da svi lideri stranaka imaju pozitivnu viziju svoje zemlje, da izbjegnu podjele koje mogu onemogućiti napredak Bosne i Hercegovine, i da omoguće postizanje daljeg napretka i nakon oktobarskih izbora.“

Na pitanje novinara kosovske televizije o procesu liberalizaciji viznog režima, u kojem su Kosovo i BiH ostavljeni po strani, a Srbija, koja još nije izručila ratne zločince kao što je Mladić, je dobila povlasticu, gospodin Steinberg je odgovorio:

„Što se tiče BiH i liberalizacije viznog režima, to je zaista pitanje koje se nalazi u rukama bosanskohercegovačkog liderstva. Vrata su otvorena za BiH da krene naprijed po pitanju liberalizacije viza i integracije. Pitanje je da li lideri u BiH vide širu sliku i da li shvataju da međusobne razlike moraju prevazići radi dobrobiti vlastitog naroda.“

XS
SM
MD
LG