Linkovi

Američka autoindustrija: Divovi na nogama


Američka autoindustrija: Divovi na nogama
Američka autoindustrija: Divovi na nogama

U najkraćem, Ford je sada stabilan. Chrysleru će trebati još vremena. Takođe i General Motorsu, nekada najvećem svjetskom auto-proizvođaču, dijelom još uvijek u vlasništvu američke vlade. Vrijeme je potrebno i za potpuni opravak američkog tržišta automobila. Analitičari procjenjuju da će trebati nekoliko godina da, prosječno godišnje, bude prodavano više od 16 miliona vozila, koliko je prodavano prije početka ekonomske recesije.

Neto profit Forda, jednog od tri najveća američka proizvođača automobila, porastao je u trećem kvartalu ove godine za skoro 70 procenata. To je Fordov najbolji poslovni rezultat u posljednjih desetak godina. Ostvarujući čistu zaradu od milijardu i 700 miliona dolara u periodu od početka jula do kraja septembra, Ford je premašio i vlastita očekivanja i progonoze ekonomskih analitičara. I druga dva velika proizvođača automobila, General Motors i Chrysler, će, kako se očekuje, takođe ostvariti pozitivan poslovni saldo. Koliki, vidjeće se uskoro, kada i te dvije kompanije objave poslovne izvještaje za protekli dio ove godine. U najkraćem, ono što se dešava je veliki zaokret na bolje, u odnosu na prošlu godinu kada su General Motors i Chysler, kroz proces bankrota, "kupovali" vrijeme za restruktuiranje i izlazak iz proizvodnih i ogromnih finasijskih teškoća.

Unatoč manjoj prodaji u odnosu na rekordna vremena, agresivno kresanje troškova se isplatilo, ističe izvršni direktor Forda Alan Mulally:

„Prošli smo kroz tešku recesiju, ulagali u budućnost. Sada poizvodimo ono što ljudi žele kupiti, sada smo profitabilni, što je jako dobro za svakoga.“

Očekuje se da će tri najveća američka auto-proizvođača uložiti dvije milijarde dolara u dalji razvoj, zahvaljući dobrim dijelom i poreskim olakšicama koje im je dala savezna država Michigan, gdje je lociran najveći dio proizvodnje.

Analitičar Jeremy Anwyl procjenuje da te poreske olakšice vrijede najmanje 2 hiljade i 300 novih radnih mjesta i kaže:

„Da nije tih olakšica, ponudile bi ih druge savezne države. Tamo bi otišla i ta radna mjesta.“

I za radnike koji su upućeni na čekanje to je povoljan ishod. Oni prvi bivaju vraćeni nazad, a potom se primaju novi radnici, doduše uz nižu nadnicu od one koju je jaki sindikat automobilskih radnika ranije ugovorio.

Predstavnik sindikata Jimmy Settles ističe:

„Povoljno za sve. Posao za one na čekanju, posao za nove radnike... To znači i više poreskih obveznika, više porodica sa prihodom, više kupovine i prodaje...“

Dobrim poslovnim rezultatima najviše se raduju radnici na čekanju.

„Sretan sam, naravno, što ponovo radim, što mogu ostati tu gdje jesam.... Ford je moj drugi dom, ne moram seliti za novim poslom...“ - govori Chad Maks.

U najkraćem, Ford je sada stabilan. Chrysleru će trebati još vremena. Takođe i General Motorsu, nekada najvećem svjetskom auto-proizvođaču, dijelom još uvijek u vlasništvu američke vlade.

Vrijeme je potrebno i za potpuni opravak američkog tržišta automobila. Analitičari procjenjuju da će trebati nekoliko godina da, prosječno godišnje, bude prodavano više od 16 miliona vozila, koliko je prodavano prije početka ekonomske recesije.

XS
SM
MD
LG