Linkovi

SAD: Automobilska industrija ponovo na nogama


SAD: Automobilska industrija ponovo na nogama
SAD: Automobilska industrija ponovo na nogama

Proizvođači automobila, ne samo američki, kako to pokazaje sajam u Detroitu, nude i niz novih, manjih, jeftinijih i po potrošnji ekonomičnijih modela. Nastoje doprijeti do kupaca koji još uvijek mjerkaju cijene, dubinu vlastitog džepa i neizvjesne ekonomske okolnosti.

Prvi ovogodišnji velesajam automobila u Sjedinjenim Državama, otvoren prije dva dana u Detroitu, centru američke automobilske industrije, teče uz zadovoljno trljanje ruku predstavnika tri domaća giganta - Forda, Chryslera i General Motorsa. Sve tri kompanije tokom prošle godine imale su veliki rast prodaje. Unatoč tome, analitičari upozoravaju da mjesta opuštanju nema, prije svega zbog visokog procenta Amerikanaca bez posla.

S druge strane, poruka izvršnog direktora Forda Alana Mulallya je vrlo jasna - Ford je ponovo profitabilna kompanija:

„Spremni smo zaposliti 12 hiljada radnika u proizvodnji, ovdje u Americi, do kraja godine. Zaposlićemo i 3 hiljade radnika u azijsko-pacifičkom regionu.“

Fordova ekspanzija uslijedila je nakon dramatičnih promjena i gašenja nekoliko hiljada radnih mjesta u desetak prethodnih godina. I Fordu, i Chrysleru, i General Motorsu sada važeći sporazumi sa moćnom Unijom automobilskih radnika omogućavaju racionalnije poslovanje i nova zapošljavanja na montažnim trakama.

„Činjenica da smo bili u stanju pregovarati i dogovoriti se, i o zapošljavanju i o novim investicijama, pozitivan je primjer za sve američke kompanije i proizvođače“ - ističe Bob King, predsjednik Unije i dodaje da će mnogi zatvoreni pogoni biti ponovo otvoreni. Uz to:

„Više godina nije bilo velikog izvoza u druge dijelove svijeta. Sve tri naše kompanije od sada će izvoziti mnogo, mnogo više“ - uvjeren je gospodin King.

Iako su mnoge okolnosti po američku auto-industriju sada povoljne profesor ekonomije na univerzitetu Michigan Bruce Pietrykowski kaže da preokret nije kompletan i da spoticanja može biti i dalje:

„Većina Amerikanaca nema onu kupovnu moć koju je imala prije desetak godina. Mnogi Amerikanci su nezaposleni, mnogima je sada plata manja nego u vrijeme kada je prodaja automobila cvjetala.“

SAD: Automobilska industrija ponovo na nogama
SAD: Automobilska industrija ponovo na nogama

Profesor Pietrykowski ocjenjuje da su prošlogodišnji veliki podsticaj dobroj prodaji novih automobila u Sjedinjenim Državama dali oni kupci koji su štedili i odlagali kupovinu tokom ekonomske recesije. Oni koji to nisu mogli, upozorava on, teško da će odlučiti na kupnju na kredit:

„Mogućnosti dobijanja kredita i dalje su ozbiljno sužene. Veliki je broj Amerikanaca koji sebi ne mogu dozvoliti dodatno finansijsko opterećenje da bi kupili automobil.“

Proizvođači automobila, ne samo američki, kako to pokazaje sajam u Detroitu, stoga nude i niz novih, manjih, jeftinijih i po potrošnji ekonomičnijih modela. Nastoje, kratko rečeno, doprijeti do kupaca koji još uvijek mjerkaju cijene, dubinu vlastitog džepa i neizvjesne ekonomske okolnosti.

XS
SM
MD
LG