Linkovi

SAD: Proteklog vikenda počela prodaja iPAD-a


Ryan Brown sa iPAD-om u ruci
Ryan Brown sa iPAD-om u ruci

Ryan Brown, primjera radi, je jedan od onih koji vjeruju da je iPAD "slijedeća generacija" kompjuretske tehnologije: “Mislim da će ovakva vrsta tehnologije zaista postati dio nas. Ako možete sve što treba uraditi, uraditi vlastitim dodirom, postajete dio toga, sve to biva mnogo osobnije.”

Kompanija Apple svoj novi proizvod, mali prenosivi kompjuter nazvan iPAD smatra novim momentom tehnološke revolucije u toj oblasti. A kupci su, sudeći po dugačkim redovima pred prodavnicama na dan puštanja u prodaju - bilo je to u prošlu subotu - željni biti dio te tehnološke revolucije. Mnogi od njih su u redove pred brojnim prodavnicama širom Sjedinjenih Država stali i prije svitanja. Primjera radi, sunce tek što je izašlo, a red strpljivih kupaca ispred prodavnice Apple-a u Bethedsa-i, nedaleko od centra Washingtona otegao se oko bloka obližnjih zgrada. Oni koji vole proizvode kompanije Apple bili su spremni čekati nekoliko sati da bi među prvima imali u rukama kompjuter veličine knjige standardnog formata od stotinjak stranica. Laganim dodirom prsta po ekranu ide se kroz programe i sadržaje iPAD-a, proizvoda koji popunjava, kako tvrde u kompaniji Apple, prazninu između mobilnog telefona i laptop kompjutera.

Ryan Brown bio je prvi koji je stao u red ispred prodavnice. On je jedan od onih koji vjeruju da je iPAD "slijedeća generacija" kompjuretske tehnologije:

“Mislim da će ovakva vrsta tehnologije zaista postati dio nas. Ako možete sve što treba uraditi, uraditi vlastitim dodirom, postajete dio toga, sve to biva mnogo osobnije.”

Za Matthew-a Carney-a iPAD je najava novih novina:

“Mislim da će uslijediti mnoga unapređenja bazirana na rješenjima sadržanim u iPAD-u. iPAD će imati mnogo veću ulogu nego što vjerojatno mislimo sada. Nemojte me pogrešno shvatiti. Ne mislim da će iPAD promijeniti sve preko noći. Ali.... dolazi li vrijeme tehnologije dodirom prsta...? Da.”

SAD: Proteklog vikenda počela prodaja iPAD-a
SAD: Proteklog vikenda počela prodaja iPAD-a

iPAD-ovov ekran je, dijagonalno, nešto malo kraći od 25 centimetara, iPAD nema mehaničku tastaturu, težak je manje od kilograma. Omogućava korisnicima da pretražuju internet stranice, slušaju muziku, igraju video-igre, čitaju elektronske verzije knjiga. Već su kreirane hiljade aplikacija koje će vlasnicima iPAD-a omogućiti da obave mnoge radnje koje su ranije obavljali na laptopima i mobilnim telefonima.

Naravno, ima i onih koji o iPAD-u govore suzdržano. Analitičar James McQuivey je jedan od njih:

“Da li je iPAD sam po sebi sjajna, elegantna i lijepa stvarčica? Jeste. To je tačno, ali da li je to dovoljno da, kako kaže proizvođač, pokrene revoluciju. Mislim da je reći tako nešto pretjerano. iPAD ne pruža dovoljno sadržaja, ne omogućava mnoge stvari koje želite uraditi on-line, jer dosta toga je nekompatibilno, ne podržava iPAD. Apple, iPAD-ov, proizvođač se odlučio za neka rješenja koja umanjuju iPAD-ov učinak koji bi inače moga imati.”

Bez ozbira na to da li je iPAD naredna generacija kompjuterske tehnologije ili ne, Ryan Brown je vrlo zadovoljan što je vlasnik iPAD-a:

“Zaista se radujem što ga imam. Dugo sam čekao na ovako nešto.”

I mnogi drugi, uglavnom mladi, Amerikanci vjerojatno će reći slično. Uskoro, do kraja aprila najkasnije, iPAD će se naći i u prodavnicama izvan Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG