Linkovi

Nagrada Milton Friedman Akbaru Ganjiju


Akbar Ganji
Akbar Ganji

Iranski opozicijski aktivista i novinar Akhbar Ganji dobitnik je nagrade Milton Friedman za unapređenje sloboda i ljudskih prava. Visoko priznanje uručeno mu je u Washingtonu.

Ganji je proveo šest godina u visoko-zaštićenom zatvoru Elvin , zbog tekstova u kojima je govori o umiješanosti iranske islamske vlade za u ubojstvu pet iranskih disidenata. Na slobodu je pušten 2006, kada je i napustio Iran.

Ali protesti protiv ponovne pobjede iranskog predsjednika Ahmadinejada na izborima prošle godine, su potaknuli aktivistu Ganjija da ustraje u suprostavljanju islamskoj vladi u Teheranu.

Ganji tvrdi da se Iranci, poučeni ubojstvima iz prošlosti, ne bi trebali okupljati na ulicama za prvu godišnjicu izbora.

"Njihova aktivnost kreira teror i zastrašenost s jedne strane, ali i potiče određene segmente društva na nasilje."

On navodi i da bi se zapadni mediji trebali više osvrnuti na kršenje ljudskih prava u Iranu, nego na predsjednika Ahmadinejada i kontroverzni teheranski nuklearni program.

Praćenje iranskih nuklearnih ambicija u medijima ide u korist vladi, jer potiče nacionalističke osjećaje.

"Kada se vlada konfrontira sa Zapadom po ovim pitanjima, dobiva veću potporu naroda.", kaže Ganji.

Kako bi spriječio Iran da postane nuklearna sila, Izrael je spreman na sve, pa čak i na vojni napad. Sjedinjene Države su suzdržanije.

Ganji tvrdi da bi vojni napad samo onemogućio demokratski pokret.

"To je upravo ono što režim želi. Oni žele da Izrael i Amerika bombardiraju određena područja."

Ganji kaže i da nove ekonomske sankcije nisu izlaz, jer će povrijediti one najranjivije, iranski narod. Ali tvrdi da se borba može dobiti:

"Borba sa režimom bi se mogla dobiti na polju ljudskih prava. Svijet mora pokrenuti ovo pitanje kao glavno u odnosima sa Iranom."

Akhbar kaže da bi Zapad trebao dati do znanja Iranu da æe ulagati u zemlju jedino ako su ljudska prava poštivana. A iranski lideri povezani sa ubojstvima civila bi trebali biti uhićeni pri putovanjima van zemlje.

"Upravo kako su uhitili Miloševića u bivšoj Jugoslaviji, trebaju uhititi i ove ljude. I za njih bi trebali napraviti dosje koji dokumentira zločine protiv čovječnosti. "

On kaže da je budućnost Irana u rukama 50 milijuna Iranaca rođenih poslije revolucije iz 1979, ali objašnjava da da islamski režime nema razumijevanja za njih.

Kako bi naglasio generacijski jaz koji vlada u Iranu, Ganji je govorio o kćerkama koje su odbile pridružiti mu se na dodjeli nagrada, rekavši da je to njegova nagrada i da ne žele biti poznate po njemu.

XS
SM
MD
LG