Linkovi

SAD: Otkrivena antitijela dovoljno moćna da blokiraju virus HIV-a


Istraživački cenar za vakcine Nacionalnog instituta za alergije i infektivna oboljenja u Bethesda-i, nedaleko od Washingtona

Prirodno samonastala antitijela u krvi pacijenta otkrivena su u centru za vakcine Nacionalnog instituta za alergije i infektivna oboljenja. Doktor Anthony Fauci, tog instituta, tog pacijenta i druge slične njemu naziva "elitnim" i pacijentima koji, možda, drže ključ uspješnog liječenja HIV-om zaraženih.

Tim znanstvenika američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivna oboljenja je otkrio dva tipa snažnih ljudskih antitijela koja u laboratorijskim uvjetima zaustavljaju razvoj svih poznatih oblika virusa HIV, uzročnika AIDS-a. Do tog otkrića znanstvenici su došli tokom korištenja antitijela izdvojenih iz krvi osobe koja je bila inficirana HIV-om, ali je uspijevala pod kontrolom održavati širenje virusa. Otkriće tih antitijela je izuzetno značajan trenutak u borbi protiv širenja virusa HIV i AIDS-a, ali znanstvenici upozoravaju da je i to samo jedan korak više u traženju lijeka za tu, i nakon trideset godina istraživanja i borbe protiv AIDS-a, neizliječivu bolest.

Da li se, ipak, otkrićem antitijela ipak otvaraju vrata za eventualno stvaranje efikasne vakcine?

Za znanstvenike bilo je vrlo intrigantno - pacijent sa HIV-om, a nije obolio. Analizirajući uzorke krvi te osobe, znanstvenici su nastojali otkriti šta i na koji način kontrolira virus kod tog pacijenta, dok se kod drugih širi brzo, izazivajući AIDS i dovodeći do smrti. Statistike pokazuju da neznatan broj, manje od jednog procenta, zaraženih HIV-om živi 7 do 12 godina duže od prosjeka oboljelih i umrlih od AIDS.

Doktor Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivna oboljenja, pacijenta u čijoj su krvi otkrivena moćna antitijela i druge slične njemu naziva "elitnim" i pacijentima koji, možda, drže ključ uspješnog liječenja HIV-om zaraženih. Gospodin Fauci ističe:

Dr. Anthony Fauci
Dr. Anthony Fauci

“Naišli smo na rijetkog pojedinca, čije tijelo stvara moćna antitijela koja su u stanju blokirati ili neutralizirati preko 90 procenata energije virusa HIV-a.”

Prirodno samonastala antitijela u krvi pacijenta otkrivena su u Istraživačkom centru za vakcine Nacionalnog instituta za alergije i infektivna oboljenja, selektiranjem spefičnih ćelija koje, i inače, stvaraju antitijela koja pokušavaju blokirati virus HIV-a. Novootkrivena antijela su kodirana kao VRC01 i VRC02.

Doktor Fauci kaže da bi sljedeća stepenica mogla biti kloniranje tih antitijela i ubrizgavanje u tijela osoba inficiranih virusom HIV-a, ili njihovo korištenje da bi se blokirao prenos virusa iz tijela trudnica u tijela beba koje tek treba da budu rođene.

SAD: Otkrivena antitijela dovoljno moćna da blokiraju virus HIV-a
SAD: Otkrivena antitijela dovoljno moćna da blokiraju virus HIV-a

Krajnji cilj je stvoriti vakcinu koja će zaustaviti virus na samom početku, ističe gospodin Fauci i dodaje:

“Svake godine 2 miliona i 700 hiljada ljudi širom svijeta biva zaraženo virusom HIV. Dva miliona oboljelih umire svake godine. Uz svaku osobu koju liječimo, javljaju se dvije, tri novozaražene. I zato moramo imati nešto što će spriječiti nove infekcije. Povijesno dokazano, vakcine su najefikasniji način da to ostvarimo.”

Zbog mnogih nepoznanica koje treba spoznati, zbog brojnih tačaka do kojih znanstvenici i istraživači u vrlo složenim i vrlo osjetljivim istraživanjima moraju doći, svijet će na efikasnu vakcinu protiv virusa HIV morati čekati sigurno još nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG