Linkovi

SAD – Afganistan: Strategija predsjednika Obame (ne)daje rezultate


SAD – Afganistan: Strategija predsjednika Obame (ne)daje rezultate
SAD – Afganistan: Strategija predsjednika Obame (ne)daje rezultate

Ono što predsjednik Obama i drugi visoki američki zvaničnici žele je znati šta se dešava, ne čekajući 2014. godinu. Stoga će, uz sadašnju analizu ostvarivanja američke strategije u Afganistanu i Pakistanu, za nekoliko mjeseci uslijediti nova, a do kraja naredne godine još jedna analiza, mnogo detaljnija i sveobuhvatnija. Ono što predsjednik Obama i drugi visoki američki zvaničnici žele je znati šta se dešava, ne čekajući 2014. godinu. Stoga će, uz sadašnju analizu ostvarivanja američke strategije u Afganistanu i Pakistanu, za nekoliko mjeseci uslijediti nova, a do kraja naredne godine još jedna analiza, mnogo detaljnija i sveobuhvatnija. Ono što predsjednik Obama i drugi visoki američki zvaničnici žele je znati šta se dešava, ne čekajući 2014. godinu. Stoga će, uz sadašnju analizu ostvarivanja američke strategije u Afganistanu i Pakistanu, za nekoliko mjeseci uslijediti nova, a do kraja naredne godine još jedna analiza, mnogo detaljnija i sveobuhvatnija. Ono što predsjednik Obama i drugi visoki američki zvaničnici žele je znati šta se dešava, ne čekajući 2014. godinu. Stoga će, uz sadašnju analizu ostvarivanja američke strategije u Afganistanu i Pakistanu, za nekoliko mjeseci uslijediti nova, a do kraja naredne godine još jedna analiza, mnogo detaljnija i sveobuhvatnija.

Strategija američkog djelovanja u Afganistanu i Pakistanu koju je predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama najavio prije godinu dana daje određene rezultate i prema zvaničnim ocjenama, Sjedinjene Države su na putu da ostvare ključne ciljeve planirane za iduću i 2014. godinu, dok analitičari smatraju da je isuviše rano za tvrdnju da je ta strategija zaista uspješna.

U najkraćem, iznenađujućih ocjena u analizi ostvarivanja strategije predsjednika Obame nema. Za nešto manje od 6 mjeseci kako su dodatne snage raspoređene....

„Na putu smo da ostvarimo naše ciljeve..., ostvarujemo dobar napredak u zacrtanim vojnim ciljevima....“ – ističe gospodin Obama.

On takođe priznaje da je taj napredak teško ostvarivan i da je još uvijek lomljiv. U Afganistanu je nužno dosta toga uraditi na uspostavljanju sigurnosti i domaće vlasti, kao i na ekonomskom razvoju, dok Pakistan mora učiniti mnogo više da eliminira utočišta pobunjenika i terorista na svojoj terotoriji.

Ova godina je, inače, bila najteža od ulaska američkih vojnika u Afganistan. Poginulo je ih 500, a povrijeđeno 5.000.

Sadašnja analiza rezultat je i obećanja gospodina Obame da se neće držati strategije koja ne daje rezultate, što su mnogi zamjerali bivšem predsjedmiku Bushu u slučaju Iraka. No, ovog puta analitičari ocjenjuju da je analiza preuranjena:

Michael O'Hanlon, analitičar instituta Brookings kaže:

„Mislim da je riječ o privremenoj analizi. Moglo bi biti i nekih umjerenih promjena, ali ništa suštinsko u strategiji vjerojatno neće biti mijenjano.“Analitičari se takođe slažu da je vrlo teško mjeriti uspjeh u Afganistanu, a ministar odbrane Sjedinjenih Država Robert Gates ističe:

„Ključna ideja vojne strategije je zaustaviti Talibane, sasijecati njihove mogućnosti, spriječiti ih da kontroliraju naseljene prostore i gradove. I u isto vrijeme osposobljavati afganistanske snage sigurnosti da eliminiraju oslabljenje talibanske grupe.“

SAD – Afganistan: Strategija predsjednika Obame (ne)daje rezultate
SAD – Afganistan: Strategija predsjednika Obame (ne)daje rezultate

Za sada niko ne može sa sigurnošću tvrditi da li će se to zaista desiti i kada. Predsjednik Obama ostaje pri odluci o početku povlačenja američkih snaga u julu iduće godine. On i lideri zemalja NATO saveza kraj 2014. godine postavili su kao rok okončanja borbenih operacija savezničkih snaga.

Richard Fontaine, analitičar Centra za sigurnost, naglašava:

„Ne mislim da će do jula naredne godine biti ostvaren takav napredak koji će dozvoliti značajno smanjenje broja vojnika u Afganistanu. Takođe mislim da se tokom 2014. godine neće znati da li je stanje takvo da se na afganistanske snage sigurnosti može prenijeti odgovornost za stanje u zemlji. U slučaju nedostatka progresa, moraćemo donijeti vrlo teške odluke o tome šta činiti nadalje.“

Ono što predsjednik Obama i drugi visoki američki zvaničnici žele je znati šta se dešava, ne čekajući 2014. godinu. Stoga će, uz sadašnju analizu ostvarivanja američke strategije u Afganistanu i Pakistanu, za nekoliko mjeseci uslijediti nova, a do kraja naredne godine još jedna analiza, mnogo detaljnija i sveobuhvatnija.

XS
SM
MD
LG