Linkovi

SAD - Afganistan: U julu iduće godine nećemo ugasiti svjetlo i zatvoriti vrata


SAD - Afganistan: U julu iduće godine nećemo ugasiti svjetlo i zatvoriti vrata
SAD - Afganistan: U julu iduće godine nećemo ugasiti svjetlo i zatvoriti vrata

Pripreme velike civilno-vojne operacije na području provincije Kandahar teku, kako izgleda, sporije nego što su vojni planeri predviđali. Unatoč problemima, general Petraeus je ocijenio da, u vojnom smislu, dinamika priprema nije ugrožena.

General David Petraeus, zapovjednik Centralne komande američkih oružanih snaga, istovremeno i zapovjednik oružanih snaga raspođenih u Iraku i Afganistanu, tokom dva dana razgovora sa senatorima u zadnju američkog Kongresa na Capitol Hillu, u više je navrata istakao da je planirano vojno povlačenje iz Afganistana početak procesa, a ne užurbanog napuštanje te zemlje. Uzmahe i zastoje koji se dešavaju u složenoj afganistanskoj svakodnevnici general Pretraeus objašnjavao je snažnim otporom pobunjenika uz ocjenu da, ukupno procjenjujući, vojne operacije teku u pozitivnom smjeru. Početak povlačenja američkih vojnih snaga, najavljen za juli 2011. godine, bio je jedan od ključnih momenata susreta general Petraeus-senatori.

Za sada, na hiljade američkih vojnika nastavlja pristizati na jug Afganistana i uskoro će ih u toj zemlji biti 98 hiljada. Zvaničnici Pentagona, američkog Ministarstva odbrane, procjenjuju da snagama pod komandom NATO saveza nedostaje 450 intruktora da bi planirani tempo formiranja i obuke afganistanskih snaga sigurnosti bio ostvaren. I pored toga, međunarodne snage već prenose odgovornost za sigurnost u pojedinim dijelovima Afganistana na afganistanske snage.

General Petraeus je, uz to, istakao i da se afganistanski vojnici i policajci žestoko bore za vlastitu zemlju:

David Petraeus
David Petraeus

“Afganistanske snage predvode u Kabulu, u drugim područjima i u mnogim misijama. Učestvuju i u borbama sa pobunjenicima širom Afganistana. Upravo zbog te masovnosti njihovi gubici su nekoliko puta veći od američkih gubitaka.”

Predsjednik Barack Obama odredio je juli iduće godine kao vrijeme početka povlačenja američkih snaga iz Afganistana. Taj termin je za neke senatore kontroverzan. Oni koji podržavaju najavljeni trenutak ističu da je nužno prisiliti afganistanske lidere da preuzmu odgovornost za sigurnost unutar Afganistana. Oponenti smatraju da određivanje datuma početka povlačenja šalje zbunjuće poruke Afganistanu i Pakistanu.

Senator John McCain je, pored ostalog, rekao:

John McCain
John McCain

“Upravo sada, generale, mi zvučimo nesigurno i pred prijateljima i pred neprijateljima. A oni vjeruju da odlazimo u julu iduće godine.”

Gospodin Petraeus je naglasio da je vrlo bitno Afganistancima dati do znanja da su Sjedinjenje Države odlučne Afganistanu pomagati godinama i da povlačenje vojnih snaga ovisi o stanju sigurnosti na terenu:

“Juli iduće godine nije rok kada ćemo ugasiti svjetlo i zatvoriti vrata za sobom. To će biti početak tog procesa.”

Od ulaska predsjednika Obame u Bijelu kuću, broj američkih vojnika u Afganistanu je utrostručen. Njegova odluka o početku povlačenja je, međutim, ključni povod za mnoge rasprave.

Kritičare te odluke brine to što je napredak u Afganistanu sporiji od očekivanog. Oni koji podržavaju strategiju predsjednika Obame, kažu da će povlačenje američkih snaga biti određivano stanjem u Afganistanu i da predsjednik Obama tek treba odlučiti kojom brzinom vraćati jedinice kući.

I pomoćnica američkog ministra odbrane Michele Flournoy je u tom kontekstu istakla:

Michele Flournoy
Michele Flournoy

“Kraj raspoređivanja dodatnih jedinica biće trenutak od kojkeg će početi proces tranzicije, u skladu na uslovima na terenu.”

Neki senatori su zabrinuti zbog mnogih nepovoljnih momenata koji usporavaju napore da se odgovornost za sigurnost Afganistana prepusti afganistanskoj vladi. Borbe sa talibanskim odmetnicima na području Marje traju i dalje, a ta ofanziva američkih snaga trebalo je da bude model vojnog gušenja pobunjeničkog otpora. Američke zvaničnike brinu i potezi predsjednika Afganistana Hamida Karzaia, koji je nedavno, primjera radi, smijenio dvojicu visokih afganistanskih zvaničnika koji su uživali veliko povjerenje Amerikanaca.

Pripreme velike civilno-vojne operacije na području provincije Kandahar teku, kako izgleda, sporije nego što su vojni planeri predviđali. Unatoč problemima, general Petraeus je rekao da, u vojnom smislu, dinamika nije ugrožena:

“Izvođenje kontra-pobunjeničkih operacija je slično toboganu. Ponekad se moramo vratiti korak nazad, da bi napravili nekoliko koraka naprijed.”

On je naglasio da Afganistan nije brijeg na kojem će američke snage pobosti zastavu i otići kući u pobjedničkoj paradi. Generalno, tok rata je po njegovoj ocjeni pozitivan, unatoč određenim odgađanjima i povećanom broju žrtava.

Slijedeća procjena ratnih zbivanja u Afganistanu, slična ovoj, predviđena je za decembar.

XS
SM
MD
LG