Linkovi

SAD – Afganistan: Kotroverzni juli 2011.


Afganistanski vojnici na obuci
Afganistanski vojnici na obuci

Analitičari ističu da predsjednik Obama mora biti pažljiviji u formulacijama i u potpunosti objasniti najavljeni početak povlačenja, koji nije i neće biti tek puko smanjivanje broja američkih vojnika u Afganistanu.

Promjenom zapovjednika američkih i savezničkih snaga u Afganistanu ponovo je otvoreno pitanje termina početka odlaska američkih snaga iz Afganistana. Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama najavio je taj početak za juli iduće godine.

Da li je to početak povlačenja, ili vrijeme kada će se odmjeriti napredak u slamanju talibanskog pokreta i odlučiti o daljem pravcu američkog vojnog djelovanja u Afganistanu?

Da podsjetimo, gospodin Obama je rok početka povlačenja najavio u decembru prošle godine kada je saopštio i odluku o slanju dodatnih 30 hiljada vojnika u Afganistan:

“Naše dodatne snage i međunarodne snage omogućiće nam da ubrzamo prenos odgovornosti na afganistanske snage i dozvoliti nam početak transfera naših snaga iz Afganistana u julu 2011. godine.”

Samo nekoliko sati nakon Obamine najave, ministar odbrane Robert Gates počeo je o najavljenom roku govoriti manje izričito zbog bojazni da bi to moglo ohrabiti talibanske snage i obeshrabriti Pakistance i Afganistance. O tome su ponovo ovih dana govorili i senatori tokom nedavnog potvrđivanja imenovanja generala Davida Petraeusa na zapovjednu poziciju u Afganistanu.

Senator Linsday Graham je, primjera radi, istakao:

“Neko mora reći glasno, bez dilema, šta ćemo uraditi u julu iduće godine. Mislim da treba odlučiti da li ćemo ići ili ostati u Afganistanu i boriti se.”

Mnogi analitičari procjenjuju da je senator Graham u pravu. David Kilcullen, nekadašnji savjetnik generala Petraeusa, smatra da se najavljeni početak povlačenja već odražava na razmišljanja pakistanskih i afganistanskih lidera:

“Mislim da se i jedni i drugi već određuju prema mogućim pregovorima sa Talibanima. To je racionalna reakcija tamošnjih lidera. Problem sa kojim se suočavaju u relaciji je sa najavljenim terminom početka povlačenja i to podstiče na mnoge diskusije.”

Talibani se bore, ne čekaju juli 2011
Talibani se bore, ne čekaju juli 2011

General Petraeus je, odgovarajući na pitanja i primjedbe senatora, rekao da najavljeni rok vidi kao poruku o urgentnosti ostvarivanja određenih ciljeva, komplementarnu poruci odaslanoj raspoređivanjem dodatnih 30 hiljada američkih vojnika. General je uvjeren da Talibani ne čekaju da se američke snage povuku, nego su spremni boriti se da bi slomili volju i odlučnost saveznika. O najavljenm roku on kaže:

“Bitno je istaći da je gospodin Obama posljednih dana naglašavao da je juli iduće godine početak procesa, a ne trenutak kada će Sjedinjene Država napustiti Afganistan i ugasiti svjetlo. Kako je rekao i prije dva, tri dana, mi ćemo pružati pomoć Afganistanu za dugi niz godina.”

Anthony Cordesman, ekspert za Afganistan pri Centru za strateške i međunarodne studije, kaže da predsjednik Obama mora biti pažljiviji u formulacijama i u potpunosti objasniti najavljeni početak povlačenja, koji nije tek puko smanjivanje broja američkih vojnika u Afganistanu:

“Moramo ostvariti ključni napredak u tom ratu u 2011. Moramo pokazati da nova strategija daje rezultate. I pobijediti nakon toga. To je realan termin. Nije pitanje da li možemo smanjiti ukupne vojne snage, ili rekao bih, snagu ljudstva.”

Kontroverza, ili ne, analitičari ističu da je najavljeno povlačenja rezultiralo pojačanim naporima NATO-a na obuci afganistanskih snaga sigurnosti koje će, kako se očekuje, postepeno preuzimati odgovornost za stanje u Afganistanu kako i kada međunarodne snage budu napuštale tu zemlju.

XS
SM
MD
LG