Linkovi

SAD: 4. juli, praznik posebnog značenja za brojne useljenike


... i dobijanje certifikata su dva završna koraka u procesu prijema u državljanstvo SAD.

Najsvečaniji dio ceremonije primanja u državljanstvo je zakletva kojom se novi državljani obavezuju na lojalnost SAD-u i na poštivanje Ustava i zakona. Nakon davanja zakletve, dojučerašnjim useljenicima se uručuje certifikat kojim se verifikuje njihov novi status, status američkog državljanina.

Četvrti juli Sjedinjene Američke Države slave kao Dan neovisnosti, dan nastanka, dan rođenja. Slavi se dan kada su 1776. godine osnivači današnjih Sjedinjenih Država odlučili prekinuti kolonijalni status i podaničke odnose sa britanskim kraljevstvom i formirati odvojenu, neovisnu državu. Brojne parade, vatrometi, koncerti, porodična okupljanja najčešći su i najuobičajeniji način obilježavanja 4. jula. Za mnoge useljenike taj dan ima i posebno značenje. Ispunivši zakonom predviđene uvjete oni, na svečanim ceremonijama upriličenim u pretpaznične dane, bivaju primljeni u američko državljanstvo. Jedna od tih ceremonija prije održana je prije dan, dva u Los Angelesu.

U konvencijskom centru, gdje se inače održavaju mnogi veliki skupovi, 3 hiljade useljenika na prijepodnevnoj i isto toliko na poslijepodnevnoj ceremoniji i zvanično su postali američki državljani. Pristigli iz Meksika, sa Filipina, iz Irana... iz 110 zemalja.... neki su u Sjedinjenim Državama živjeli decenijama kao useljenici sa stalnom dozvolom boravka. A neki, kao Kineskinja Zhang Qian, pet godina, koliko je zakonski minimum za sticanje državljanstva:

“ Osjećam se dijelom ove zemlje i zaista mi je čast postati američkom državljankom. Vrlo sam sretna” – kaže ona.

Najsvečaniji dio ceremonije je zakletva kojom se novi državljani obavezuju na lojalnost Sjedinjenim Državama i na poštivanje Ustava i zakona.

Za Zsigmonda Balla-u i njegovu porodicu, useljenike iz Rumunije, prijem u državljanstvo je trenutak zahvalnosti:

“Želim reći hvala što nam je omogućeno da uselimo u Sjedinjene Države. Ponosni smo što postajemo američki državljani.”

Novi državljani su i novi glasači. Predstavnici političkih stranaka su uokolo da ih animiraju za eventualno učlanjenje.

Kara Noble, Britanka porijeklom, a takođe i mnogi drugi raduju se i skorom proslavljanju 4. jula kao američki građani:

“To će biti predivan, poseban dan. Uz sve ostalo, možda i duplo pivo, odlazak na plažu i .... vatromet neizostavno.”

Bilo je usljenika, primljenih u državljanstvo, koji Sjedinjenim Državama već služe u vojnoj uniformi. Neki od novoprimljenih su u braku sa pripadnicima oružanih snaga.

I Meksikanac Salvador Alcala je ponosan, jer kako reče postaje državljanin države punih građanskih sloboda i prava.

Andrew Rizk sa porodicom je uselio iz Egipta i u Sjedinjenim državama živi šet godina. Svaki 4. juli slavio je na obližnjoj plaži. I ove godine, kao državljanin, slaviće na isti način:

“To je naša nova porodična tradicija. Odlazimo na plažu i na kraju dana uživamo u vatrometu.”

Nakon davanja zakletve, dojučerašnjim useljenicima se uručuje certifikat kojim se verifikuje njihov novi status, status američkog državljanina. Na kraju ceremonije neizostavno je fotografiranje. Fotografije će biti drage uspomene na taj trenutak.

XS
SM
MD
LG