Linkovi

SAD u 2012: Od reizbora predsjednika do tragedije u školi u Connecticutu


Dva najbitnija događaja u SAD desila su se krajem prošle godine - Barack Obama ponovo je izabran, početkom novembra za predsjednika, a polovinom decembra menatalno bolesni dvadesetogodišnjak ubio je i 20 učenika u osnovnoj školi Sandy Hook.

Najznačajniji politički proces u Sjedinjenin Američkim Državama u 2012. godini bio je izbor narednog američkog predsjednika. Taj proces okončan je ponovnim izborom Baracka Obame 6. novembra. Gospodin Obama je izabran u godini u kojoj ekonomski oporavak nije tekao željenim tokom, godini u kojoj je stopa nezaposlenosti bila iznad 7 procenata, te su stoga mnogi analitičari podsjećali na činjenicu da nijedan predsjednik nije ponovo izabran sa tolikom stopom nezaposlenosti, godina u kojoj je nacionalni dug dobrano premašio iznos od 16 hiljada milijardi dolara, a budžetski deficit bio nešto veći od hiljadu milijardi dolara....

Šta reizbor gospodina Obame govori o Sjedinjenim Državama u prošloj godini?

Tragedija u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtown-u, američka savezna država Connecticut, u kojoj je u petak, 14. decembra 2012. godine, mentalno bolesni dvadesetogodišnjak ubio 20 učenika i 6 odraslih osoba, takođe je događaj koji se itekako tiče gotovo svakog Amerikanca. Sedam dana kasnije širom Sjedinjenih Država, tačno u 9 sati i 30 minuta (kada je počeo masakr nedužnih) 26 otkucaja zvona i minuta šutnje prilikom sahrane posljednje žrtve iz škole Sandy Hook bili su još jedan izraz tragičnosti onoga što se desilo 14. Decembra. Istovremeno sa danima tuge, širom Amerike prodaja oružja nikad nije bila veća, a Amerikanci su najviše kupovali civilnu verziju vojne ofanzivne puške, iste one kojom je Adam Lanza ubijao.

Kako objasniti takve dvije krajnosti?

Odgovore na ovo i prethodno pitanje potražili smo, pored ostalog, i u razgovoru sa Kemalom Kurspahićem, dugogodišnjim novinarom i pouzdanim analitičarem zbivanja u Sjedinjenim Državama.

Pogledajte i poslušajte video prilog „prikačen“ uz ovu najavu.
SAD u 2012: od reizbora predwsjednika do tragedije u školi Sandy Hook
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:29 0:00
XS
SM
MD
LG