Linkovi

SAD –Yemen: Droni nisu konačno rješenje


Da li napadi dronima na teroriste i militante više štete nego što koriste, posebno u slučajevima kada ima i civilnih žrtvava?

Sjedinjene Američke Države povećale su broj napada dronima, bespilotnim letjelicama na teroriste i njihova skloništa u Yemenu. Intenziviranje tih napada uslijedilo je nakon otkrivanja al-Qaidinih namjera o napadima na objekte zapadnih zemalja na jugu Yemena. Sjedinjene Države su takođe preventivno i privremeno zatvorile mnoge diplomatske misije u zemljama Bliskog Istoka i u Africi.

Prema informacijama koje stižu iz Yemena tokom posljednja dva tjedna u napadima iz drona ubijeno je više od dvadest militanata i terorista. Da li taj način borbe protiv terorizma više šteti nego što koristi, posebno u slučajevima kada ima i civilnih žrtvava?

Danya Greenfield, analitičarka vašingtonskog Atlantskog vijeća, ekspert za Bliski Istok, kaže:

"Napadi iz drona, ako rezultiraju civilnim žrtvama, kod pripadnika plemenskih i lokalnih zajednica mogu izazvati osjećanje potrebe za osvetom."

A takva osjećanja su plodno tlo za regrutiranje novih militanata, dodaje analitičarka Greenfield.

Zbog terorističkih prijetnji Sjedinjene Države su povukle većinu diplomatskog osoblja iz Yemena. Taj korak nikako ne znači američko uzmicanje, ističe predsjednik Barack Obama:

"Sjedinjene Države se nikada neće povući. Neće dozvoliti da budu terorizirane."

Profesor Univerziteta za nacionalnu odbranu Thomas Lynch pozitivno ocjenjuje sadašnju američku politiku u Yemenu:

"Mislim da su Sjedinjene Države razvile efikasan pogram borbe protiv al-Qaide na Arapskom poluotoku, posebno u Yemenu, tijesno sarađujući sa jemenskim snagama sigurnosti."

Posljednja serija napada dronima nije promjena načina podrške Sjedinjenih Država jemenskim kontraterorističkim operacijama, dodaje profesor Lynch:

"Mislim da se upravo sada Sjedinjene Države pokušavaju refokusirati na otkrivanje lokacija i džepova al-Qaide na Arapskom poluotoku i stalnim prisitkom uništiti njihove kapacitete, i u Yemenu i u regionu."

Danya Greenfield ističe da je jemenska vlada ta koja treba da razvije dugoročnu strategiju borbe protiv al-Qaide i drugih militantnih grupa:

"Za to su nužne snažne vladine institucije, uvjeti za ekonomski prosperitet i infrastrukura potrebna jemenskom stanovništvu. To može postići vlada koja ima legitimitet, vlada koja će brinuti o potrebama naroda."

Analitičari su složni u ocjeni da se udarima drona može oslabiti jemenski ogranak al-Qaide, ali da likvidacije terorističkih vođa i manjih grupa terorista i militanata nisu dovoljne za konačan uspjeh.
SAD –Yemen: Droni nisu konačno rješenje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
XS
SM
MD
LG