Linkovi

SAD: Ako predsjednik Obama nominira....?


Predsjednik Obama na jednom od razgovora sa Republikancima o nominiranju kandidata za sudiju Vrhovnog suda
Predsjednik Obama na jednom od razgovora sa Republikancima o nominiranju kandidata za sudiju Vrhovnog suda

„..... Republikanci u Senatu, a oni su u većini, moraće odlučiti da li će poštovati američki ustav i imenovati devetog sudiju Vrhovnog suda!"

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama mogao bi nominirati, sutra, prekosutra, za koji dan, kandidata za sudiju Vrhovnog suda koji bi popunio mjesto prošlog mjeseca preminulog Antonina Scalie. Prema informacijama iz Bijele kuće, predsjednik Obama je suzio listu potencijalnih kandidata i sada je prosuđivanje u Bijeloj kući u finalnoj fazi. Senatori, Republikanci, koji su u većini u Senatu, nastavljaju upozoravati da neće prihvatiti ni jednog od kandidata kojeg predloži predsjednik.

U najkraćem, pretpostavke o skorom nominiranju rastu, mada predsjednik Obama ne nudi nikakve naznake koga bi mogao nominirati. Za sada ističe:

"Želim predložiti izvrsnog pravnika sa vrhunskim pravosudnim referencama."

Demokrati u Senatu s netrpljenjem očekuju nominaciju, kaže senator Chuck Schumer:

"Dani prolaze, a mi bi željeli da nominacija uslijedi što prije. Proces odobravanja u Senatu biće vrlo temeljit."

Republikanci, međutim, žele da predsjednik odustane od nominacije, a senator Chuck Grassley sugerira:

"Mi znamo kakvog će kandidata predsjednik nominirati za sudiju Vrhovnog suda."

Predsjedniku Obami ističe posljednja godina mandata i Republikanci žele da naredni predsjednik nominira kandidata. Senator John Cornyn naglašava:

"Moja izborna baza u Teksasu, a mislim i mnogi drugi Amerikanci ne žele da predsjednik u odlasku na dugi niz godina naruši ideološku ravnotežu u Vrhovnom sudu. Nećemo prihvatiti njegovu nominaciju. Ostavićemo to narednom predsjedniku, bilo ko da to bude."

Njegov kolega iz drugog stranačkog bloka Chuck Schumer upozorava:

"Biće mnogo teže senatorima, Republikancima, opstruirati proces kada kandidat bude nominiran."

Dosta je senatora koji upozoravaju da će politička bitka povodom nominiranja imati dalekosežne posljedice. Jedan od njih, Richard Blumenthal, Demokrata, o tome kaže:

"Žalim zbog toga jer će to najviše štetiti Vrhovnom sudu kao instituciji. Sud će biti uvučen u glib stranačkog političarenja."

Za Republikance aktuelno je i upozorenje da bi mogao biti nominiran i kandidat koji će za njih biti mnogo manje prihvatljiv, ako Hillary Clinton bude izabrana za predsjednicu. Senator Lindsey Graham tvrdi:

"Ona bi odabrala kandidata liberalnijeg od kandidata kojeg bi mogao nominirati predsjednik Obama."

Za sada, i do sada, predsjednik Obama obećava jedno - nominiraće kandidata:

"Siguran sam da će se o onome koga nominiram ljudi umjernih pogleda i stavova saglasiti da je to u poptunosti kvalificirana osoba. I tada će Republikanci u Senatu, a oni su u većini, morati odlučiti da li će poštovati američki ustav i imenovati devetog sudiju Vrhovnog suda."

Pravnička filozofija Antonina Scalie, dubokog i pricipijelnog konzervativca, bila je vrlo često u kontrastu sa političkom filozofijom predsjednika Obame. Nasljednik preminulog sudije mogao bi dugoročno preusmjeriti ranije ideološko težite Vrhovnog suda, a to je ono što Republikanci ne žele.

SAD: Ako predsjednik Obama nominira....?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG