Linkovi

SAD: Bez plana, nema ni para


Bijela kuća je zatražila blizu 2 milijarde dolara za borbu protiv virusa Zika i razvoj odgovarajuće efikasne vakcine. Kongres tek treba da se izjasni o tom zahtjevu.

Prvi smrtni slučaj usljed inficiranja virusom Zika na nekom od područja Sjedinjenih Država registriran je u prošli petak. U međuvremenu članovi američkog Kongresa su na jednotjednoj pauzi, ne obobrivši prethodno zahtjev Bijele kuće za dodatnim sredstvima za borbu protiv tog virusa, unatoč brojnim upozorenjima najviših američkih zdravstvenih zvaničnika.

U najkraćem, smrt jednog postarijeg Portorikanca na Puerto Ricu, jednoj od američkih teritorija, je zlosutno upozorenje i Amerikancima u Sjedinjenim Državama. Virus Zika je, inače, u vrlo rijetkim slučajevima smrtonosan. Najvećem riziku izložene su trudnice jer, ukoliko budu zaražene, njihove buduće bebe mogu biti rođene sa ozbiljnim moždanim problemima. Mikrocefalnost je najčešća posljedica.

Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, je u povodu zahtjeva predsjednika Baracka Obame o dodatnom fondu za borbu protiv Zike, rekao:

"To je vanredna opasnost po javno zdravlje. To je ono na što nas upozoravaju zdravstveni zvaničnici."

Bijela kuća je zatražila blizu 2 milijarde dolara za uništavanje komaraca, prenosnika virusa i razvoj odgovarajuće efikasne vakcine. Kongres u kojem su Republikanci u većini tek treba da se izjasni o tom zahtjevu i borbi protiv širenja virusa. Senator John Cornyn, Republikanac, je istakao:

"Trebalo bi, prvo, da imamo plan naše vlade o tome kako će biti potrošen taj novac. Plana nema, to je zahtjev bjanko ček."

Demokrati podsjećaju da je Kongres mnogo brže odobrio mnogo veću sumu za borbu protiv ebole i gripe H1-N1. Senator Harry Reid, Demokrata, bio je u kraćoj raspravi o tome sarkastičan:

"Ako Republikanci neće da daju ekspertima resurse potrebne za borbu protiv Zike, šta onda predlažu? Možemo li tražiti od komaraca, prenosnika virusa, da se ne razmnožavaju ove godine?"

Zastupnica Nancy Pelosi, Demokrata, je upozorila:

"To je prijetnja javnom zdravlju. To je kriza. Naša je odgovornost za zaštitimo ljude od te epidemije. Uradimo naš posao."

Bez dodatnih sredstava na vidiku, administracija predsjednika Baracka Obame, preusmjerila je nepotrošena sredstva namijenjena borbi protiv ebole u borbu protiv Zike. Republikanci to ocjenjuju kupovanjem vremena potrebnog za bolje razumijevanje kako bi dodatna sredstva koja traži Bijela kuća mogla biti trošena.

Paul Ryan, predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa, Republikanac, ističe:

"To će biti naš prioritet. Moramo naći efikasnu vakcinu. Oko 600 miliona dolara je već izdvojeno. Ali, još uvijek trebamo odgovore na pitanja kuda to ide."

Bijela kuća tvrdi da novac preusmjeren iz fonda za borbu protiv ebole nije dovoljan i da je faktor vremena esencijalan. Na to je upozorio Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće:

"Ne možemo se boriti protiv virusa Zika finasirajući tu borbu samo nekoliko mjeseci. Ako hoćemo da razvijemo, a to moramo, efikasnu vakcinu, da je testiramo i budemo sigurni da možemo zaštititi više od 300 miliona američkih građana, to je proces koji će trajati više godina.

Zdravstveni zvaničnici procjenjuju da bi se komarci, prenosnici virusa Zika, mogli proširiti na više od 30 saveznih država i američkih terotirija.

SAD: Bez plana, nema ni para
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

XS
SM
MD
LG