Linkovi

SAD: Ukrajina vruća politička tema


Telefonski razgovor predsjednika SAD i Rusije za sada nije rezultirao olakšavanjem tenzija, znatno poraslih nakon ulaska ruskih vojnika na Krim.

Tokom ovog tjedna kriza u Ukrajini biće, sasvim sigurno, ključna tema u Washingtonu. Bijela kuća je vrlo oštro upozorila Rusiju zbog zauzimanja Krima. Ukrajina, s druge strane, mobilizira rezervi vojni sastav i optužuje Mokvu za iniciranje rata na tom području. Uz raspoređivanje ruskih jedinica na Krimu opasnost izbijanja rata na istoku Evrope raste svakim danom.

Invaziju tog poluotoka američki držvni sekretar John Kerry je osudio riječima:

"To je drsko kršenje međunarodnog prava, kršenje povelje Ujedinjenih naroda. To je akt 19. stoljeća u 21. vijeku."

Ocjena gospodina Kerryja slična je ocjenama zvaničnika NATO saveza i drugih američkih saveznika. Moskva pak tvrdi da svojim potezima štiti građane ruske nacionalnosti u istočnim dijelovima Ukrajine. Taj cilj Moskva može ostvariti i bez upoutbe vojne sile, istakao je američki državni sekretar:

"To bi mogli ostvariti kroz diplomatski proces. Ako Rusija izabere drugi put, biće ozbiljnih posljedica."

Gospodin Kerry je rekao da su za rješavanje sadašnje situacije sve opcije na stolu.

Kongresmen Adam Kinzinger, Republikanac, smatra da američki diplomatski odnos prema Rusiji treba mijenjati i dodaje:

"Sada je vrijeme za snažan odgovor. Mislim da je vrijeme govoriti o ekonomskim sankcijama. Vrlo je bitno govoriti o pomoći Ukrajincima. Kongres bi trebalo da jasno podrži uključivanje Gruzije u NATO. Treba Moskvi reći - ako prijetite susjedima, uključujući i Ukrajinu, mi ćemo odgovoriti ekpanzijom NATO saveza."

Sedam najjačih industrijskih zemalja otkazalo je učešće na samitu grupe G-8 koji je trebalo da se održi u Sočiju, domaćinu nedavno završene zimske olimpijade. Telefonski razgovor predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame i ruskog lidera Vladimira Putina za sada nije rezultirao olakšavanjem tenzija, znatno poraslih nakon ulaska ruskih vojnika na Krim. Moskva smatra Ukrajinu svojom sferom uticaja i nastoji spriječiti ukrajinski put u evropske i zapadno-atlanstke integracije.

SAD: Ukrajina vruća politička tema
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00
XS
SM
MD
LG