Linkovi

SAD: Izbori guvernera test za obje stranke


Demokrat Terry McAuliffe i Republikanac Ken Cuccinelli, kandidati za novog guvernera Virginie
Demokrat Terry McAuliffe i Republikanac Ken Cuccinelli, kandidati za novog guvernera Virginie

Izborni rezultati bi mogli biti vrlo pouzdan pokazatelj odnosa birača nakon međustranačkog povuci-potegni u Kongresu i 16-dnevnog djelimičnog prekida funkcioniranja federalne vlade.

Ključni događaj ove sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama biće izbori više guvernera u američkim saveznim državama. Analitičarima su najzanimljivi oni u Virginii, jer u toj saveznoj državi ishod bilo kojih izbora uvijek je bio neizvjestan zbog podjednakog broja simpatizera i jedne i druge stranke, Demokratse i Republikanske. Mnogi analitičari ocjenuju da će izborni rezultat biti vrlo pouzdan pokazatelj odnosa birača nakon među-stranačkog povuci-potegni u Kongresu i 16-dnevnog djelimičnog prekida funkcioniranja federalne vlade.

Prema predizbornim anketama provođenim u Virgini govotovo svakodnevno Ken Cuccinelli, kandidat Republikanaca, vrlo oštar kritičar Obaminog zakona o zdravstvenom osiguranju, zaostaje po podršci birača:

"Obamacare je najnepromišljenije proširenje nadležnosti federalne vlade u preko 200 godina povijesti naše nacije" – tvrdi, pored ostalog, Cuccinelli.

Ta ocjena i slična retorika se eho kritika vrlo konzervativnih Republikanaca čije je protivljenje novom zakonu o zdravstvenom osiguranju provociralo prošlomjesečno zatvaranje vlade. Mnogi analitičari objašnjavaće eventualni poraz Cucinellija protiv Demokrate Terrya McAuliffea i kao kaznu Republikanskoj stranci u cjelini, i kao indikator nevolja te stranke na izborima za Kongres iduće godine.

Izgledi Republikanaca značajno su povoljniji u saveznoj državi New Jersey gdje se očekuje da pobijedi dosadašnji guverner Chris Christie. On se ne ustručava govoriti i o najaktuelnijim nacionalnim pitanjima, američkim špijunskim aktivnostima na primjer:

"Uvjeren sam da su takvi programi potrebni, ali i da moraju biti pod odgovarajućom kontrolom."

Christieva popularnost u New Jerseyu, tradicionalno naklonjenom Demokratama, daje dosta povoda za govorkanja da bi se on mogao kandidirati za nominaciju Republikanske stranke za predsjedničke izbore 2016. godine.

U međuvremenu, u Kongresu će ovog tjedna ponovo biti aktuelizirano pitanje radnih prava osoba istospolne seksualne orijentacije. Očekuje se da će Senat glasati o zakonu kojim se sprečava diskriminacija prava na rad tih osoba. Većina Demokrata, kao i predsjednik Obama, podržavaju taj zakon, ističe glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney i dodaje:

"Jasno stavljamo do znanja svakom senatoru koji je protiv, ili je neodlučan, da čvrsto vjerujemo da je glas "za" pravi glas za taj zakon."

Ako taj zakon bude usvojen u Senatu, biće proslijeđen i u Zastupnički dom u kojem su Republikanci brojniji. Većinsko pozitivno izjašnjavanje je vrlo neizvjesno. Povod za zakonskim reguliranjem je to što u mnogim američkim saveznim državama zaposleni istospolne seksualne orijentacije nemaju nikakva pravna uporišta i zaštitu ako budu zbog te orijentacije otpušteni, ili su diskrimirani prilikom zapošljavanja.
SAD: Izbori guvernera test za obje stranke
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
XS
SM
MD
LG