Linkovi

SAD: Nova runda pregovora o budžetu


Razgovori unutar dvostranačke grupe su obaveza iz dogovora kojim je nedavno okončana blokada rada federalne vlade i izbjegnuta njena finansijska nelikvidnost.

Ovog tjedna dvostranačka grupa senatora i kongresmena, Demokrata i Republikanaca, počeće razmatrati moguća rješenja američkog fiskalnog deficita. Senatori i zastupnici u Zastupničkom domu, članovi odbora nadležnih za finansijska i budžetka pitanja pokušaće naći izlaz iz, već nekoliko godina, dugih neslaganja oko budžetske potrošnje i mjera poreske politike koji bi vodili smanjenju ogromnog nacionalnog duga i bužetskog debalansa. Tim razgovorima trebalo bi da budu premoštene razlike o budžetskoj potrošnji između Republikanaca koji imaju većinu u Zastupničkom domu i Demokrata koji su brojniji u Senatu.

U to, predsjedavajuća senatskog Odbora za budžet Patty Muray ističe:

"Vjerujemo da postoji zajedničko tlo da pokažemo Amerikancinma da, kao Kongres, možemo osigurati ekonomski rast i vratiti ljude radu."

To uvjerenje dijeli i predsjedavajući Odbora za budžet Zastupničkog doma Paul Ryan:

"Naš cilj je staviti pod kontrolu nacionalni dug, na pametan način smanjiti bužetski deficit, činiti ono što mislimo da će podsticati ekonomski rast i zapošljavanje."

Razgovori unutar te dvostranačke grupe su obaveza iz dogovora kojim je nedavno okončana blokada rada federalne vlade i izbjegnuta njena finansijska nelikvidnost. Članovi grupe trebalo bi da do polovine decembra definiraju novi dogvor o budžetu za ovu fiskalnu godinu koja je, inače, počela 1. oktobra.

Demokrati, uključujući i predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obamu, žele više novca za domaće bužetske prioritete:

"Ono što će pomoći ekonomski rast, dati nova radna mjesta, ojačati srednju klasu, dati nove mogućnosti mladima ... to je ono u što moramo investirati."

Republikanci, pak, žele rigorozniju bužetsku štednju ponavlja predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner:

"Negativni problemi po našu zemlju su još uvijek tu. Mi trošimo više nego što zarađujemo."

Neuspješan ishod razgovora i pregovora o budžetu mogao bi dovesti do nove blokade rada federalne vlade u januaru. Senatori i kongresmeni iz obje stranke ističu da ne žele da se to ponovo desi.

Ostaje da se vidi da li će ta želja prevladati u politički podijeljenom Kongresu.

Od drugih bitnih događaja u Washingtonu, najavljenih za ovaj tjedan, izdvajamo susret predsjednika Obame i iračkog premijera Nouri al-Malikija u slijedeći petak.
SAD: Nova runda pregovora o budžetu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00
XS
SM
MD
LG