Linkovi

SAD: Šta će pokazati izbor novog guvernera Virdžinije?


Ken Cuccinelli, kandidat Republikanaca.
Ken Cuccinelli, kandidat Republikanaca.

Rezultati izbora u toj američkoj saveznoj državi mogli bi biti indikator ishoda izbora koji će uslijediti tokom iduće godine.

Političke, međustranačke razlike koje su dovele do nedavne djelimične blokade rada američke federalne vlade vidljivo se odražavaju i na predstojeći izbor novog guvernera savezne države Virdžinija. U toj državi ni Demokrati ni Republikanska stranka nemaju izrazitu prednost, preovlađujuću podršku glasača. Sudeći po sadašnjem rasploženju oni, glasači, podržavaju kompromis na uštrb stranačke ideologije.

O tome se može govoriti i na primjeru Culpepera, grada u kojem većina žitelja, koji inače naginju Republikancima, sa nezadovoljstvom govori o onome što se dešavalo u Kongresu u prvoj polovini oktobra.

Mike Luhko, po stranačkom opredjeljenu Republikanac, kaže:

"Ja sam kao i većina drugih. Ja sam prodajni agent, svaki dan sam sa ljudima, razgovaram i mogu reći da su nezadovoljni i našim predsjednikom, i Kongresom, i politikom naše stranke u ovoj državi."

Nezadovoljstvo o kojem govori Mike Luhko odražava se na podršku Kenu Cuccinelliju, kandidatu Republikanaca za guvernera Virdžinije. Mada on ističe da ne podržava strategiju Republikanske stranke koja je dovela do zatvaranja vlade, prema anketama provođenim praktično svakodnevno zaostaje u odnosu na protukandidata iz Demoktarske stranke, o kojem govori kao o liberalu koji zagovara nove programe ne znajući kako će ih finansirati:

"I ja kažem... volim obrazovanje, novo zapošljvanje, kućne ljubimce. Ali... ja neću dovesti psa u kuću ako ne znam kako ću ga hraniti i brinuti o njemu."

Lari Sabato, profesor na univerzitetu Virginia, ističe da je sasvim izvjesno da su Ken Cuccinelli i konzervativno krilo Republikanaca izgubili podršku mnogih glasača-umjerenjaka umornih od političkih konfrontacija i dodaje:

"Gube podršku među zaposlenim, a generalno na političare-Republikance gleda se kao na neodgovorne, spremne ugroziti zemlju i sada i ubuće zbog krute stranačke ideologije. To ne prolazi u Americi. Mi smo vrlo pragmatična država."

Terry McAuliffe, kandidat Demokratske stranke, inače bogati biznismen, takođe ne izaziva neki poseban entuzijazam među glasačima. On u svojoj izbornoj kampanji naglašava da je spreman na saradnju i kompromise sa političkim neistomišljenicima. Uz to ističe:

"Ponosni smo da program naše stranke odgovara ključnim potrebama Virdžinije. Tim programom laserski precizno fokusirani smo na pitanja koja se tiču većine stanovnika nađe savezne države."

Allison Haught, vlasnica jedne prodavnice slatkiša u Culpeperu, Demokrata inače, kaže da će glasati za kandidata svoje stranke:

"Mislim da je on sada najbolja opcija. Nadam da će na stol iznijeti sve o čemu sada govori. Nadam se da će za tim stolom biti dijaloga. To je toliko važno."

Rezultati izbora za novog guvernera u saveznoj državi Virdžinija mogli bi biti indikator ishoda izbora koji će uslijediti tokom iduće godine.
SAD: Šta će pokazati izbor novog guvernera Virdžinije?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
XS
SM
MD
LG