Linkovi

Američki veterani Vijetnamskog rata: Ponovo u zemlji u kojoj su nekada ratovali


Veteran Vijetnamskog rata Patrick Pellerin

Delegacija američkih vojnika, veterana Vijetnamskog rata, sa članovima porodica posjetila je Vijetnam. Da podsjetimo od okončanja rata u toj istočno-azijskoj zemlji i povlačenja američkih snaga proteklo je više od 30 godina.

Organizator odlaska i višednevnog boravka američkih veterana bila je organizacija Memorijalni fond vijetnamskih veterana.

Što su veterani mogli vidjeti, kako su primljeni, sa kavim utiscima su se vratili?

"Vijetnam grabi naprijed. Vijetnamci se ne osvrću na rat. Ruralna područja izgledaju isto kao nekada, ali gradovi su se uveliko promijenili. Šire se i bujaju" - kaže Patrick Pelerin, jedan od veterana koji je sa suprugom boravio u Vijetnamu. Bio je to njegov prvi odlazak u zemlju u kojoj je kao američki vojnik ratovao:

"Nisam znao šta da očekujem. Nisam znao da li će Vijetnamci biti srdačni ili nerpijateljski. Nisam znao kako će se odnositi prema nama. Nisam znao šta ćemo vidjeti i kakve promjene zateći."

Neočekivana realnost za američke veterane bila je ratna posljedica koja još uvijek odnosi živote. Više od hiljadu Vijetnamaca godišnje još uvijek gine ili biva povrijeđeno u eskplozijama zaostalih mina.

"To ne nešto o čemu ovdje ne razmišljamo. Sumnjam da smo kada pomislili da je iza nas, u Vijetnamu, ostalo bukvalno na tone neeksplodiranih mina i granata" - kaže gospodin Pellerin.

Ne sreću, to nije baš apsolutno tačno. Memorijalni fond vijatnamskih veterana, kaže osnivač fonda Jan Scruggs, pomaže proces deminiranja:

"Kroz obrazovanje Vijetnamaca pomogli smo da se broj žrtava neeksplodiranih sredstava smanji za 75 procenata i sa time nastavljamo."

Američka vlada Fondu je nedavno dodijelila milion dolara za nastavak de-minerskih napora Procjenjuje se da oko 350 hiljada tona neeksplodiranih mina i granata, uglavnom američkih, još uvijek u Vijetnamu.

Sally Seiler, supruga Patricka Pellerina, vidjela je neke od zaostalih mina i bombi tokom boravka u Vijetnamu:

"Sada izgledaju nekako kao krupno kamenje. I ne mogu shvatiti kako mala djeca ili farmeri mogu prepoznati opasnost."

Unatoč svemu, Vijetnamci su bili predusretljivi tokom susreta sa nekadašnjimm Patrick Pellerin neprijateljima. Gospodin Pellerin o tome kaže:

"Interesantno, bili su vrlo srdačni. Na vratima svojih domova pozdravljali su nas kao davno otišle rođake, ili slično tome. Bili su vrlo prijazni. Imali smo vrlo interesatne razgovore. Mislim da su prešli preko svega, a sigurno je da smo i mi."

Ipak, ima veterana Vijetnamskog rata, kaže gospodin Pellerin, koji teško preživljavaju post-vijetnamsko vrijeme. Prisjeća se emotivnih scena na vašingtonskom memorijalnom kompleksu posvećenom poginulim Amerikancima u Vijetnamskom ratu:

"Veterani donose cvijeće, vojničke idektifikacione pločice, fotografije, stoje i ćute…. i to me obara s nogu, zaista obara s nogu."

Gospodin Pellerin kaže da želi da i drugi američki veterani koji su se borili u Vijetnamu posjete tu zemlju, da bi kao i on, doživjeli jedno novo iskustvo.

XS
SM
MD
LG