Linkovi

Strah od nove recesije


Strah od nove recesije
Strah od nove recesije

Zabrinutost da bi svijet mogao utonuti u novu recesiju povećava i slab oporavak američke ekonomije. Stopa nezaposlenosti u julu je nešto manja, ali opada potrošnja.

Globalno financijsko tržište nastavlja negativno reagirati na prvo u istoriji degradiranje američkog kreditnog ratinga koje je u petak saopćila agencija Standard & Poors. Vrijednosti dionica u svijetu opadaju, a zabrinutost da bi svijet mogao utonuti u novu recesiju povećava i slab oporavak američke ekonomije, bez obzira što je stopa nezaposlenosti u julu pala za jednu desetinu procenta, i sada iznosi 9,1 posto. Medjutim, to nije povratilo povjerenje ni ulagača ni potrošača.

Nakon što je prošle sedmice svjetsko tržište dionica doživjelo najveći pad u posljednje tri godine, nisu samo investitori zabrinuti za stanje globalne ekonomije.

Na pijaci u Washingtonu i prodavači i kupci iskazuju zabrinutost.

"Ja sam, znate, prošao kroz jednu depresiju 1930-tih. Ne volim ovo što se dešava. To izgleda loše. Uopće to ne volim. Strah me je", kaže umirovljeni nastavnik Tom Addams.

Zabrinuti su i ulagači na Wall Streetu. Vrijednosti dionica su nestabilne i nastavljaju padati sa pozitivne u negativnu teroritoriju.

Pijaca u Washingtonu
Pijaca u Washingtonu

Strateg tržišta, David Jones kaže da raste zabrinutost da bi globalna ekonomija mogla utonuti u novu recesiju:

On kaže da je osjećaj panike kojeg smo ove sedmice vidjeli na tržištu jako sličan onome od prije tri godine.

Uprkos povećanju zaposlenosti u proizvodnji, trgovini i zdravstvu - ekonomisti kažu da bi ono trebalo biti dva puta veće da smanji američku stopu nezaposlenosti.

Šrinivas Taruvadante (Srinivas Thiruvadanthai) je direktor istraživanja tržišta u Centru Jarome Levy Forcasting:

"Opadajuće tržište rada nastavlja da slabi. Stepen slabljenja je neravnomjeran i nije jasno koliki je, koliko opada, ali očito u toj oblasti nismo izašli iz teškoća."

Iz Bijela kuća takodjer ukazuju na problem nezaposlenosti. Govoreći u petak vojnim veteranima, predsjednik Barack Obama je obećao da će pojačati fokus na zasposlenost kada Kongres u septembru nastavi sa radom:

"Mi trebamo stvoriti samoodrživi ciklus u kojem će ljudi trošiti, kompanije zapošljavati i ekonomija rasti. I, mi znamo da će za to trebati vremena. Ali želim da Amerikanci i naši partneri širom svijeta znaju da ćemo mi ovo prevladati i da će stanje biti bolje."

U medjuvremenu neki Amerikanci ne čekaju na vladu da nešto poduzmu. Sharon Jeremiah je izgubila posao i umjesto da čeka da je neko zaposli, sama je postala gazda - dizajnira i prodaje nakit:

"Pomislila sam - mogu sjediti i kukati na situaciju ili naći nešto da radim što bi mi donosilo prihode. Znate, možete čekati ili nešto uraditi, i ja sam odlučila da nešto uradim."

Investitore medjutim, više brine ono što Amerikanci možda neće da rade. Zabrinuti za svoje zaposlenje mnogi jednostavno manje troše. A, potrošnja je najveći pokretač američke ekonomije i predstavlja 70 procenata svih ekonomskih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG