Linkovi

Washington neće stati iza trenutnog prijedloga rezolucije za palestinsku državnost


Jerusalem's Old City, Oct. 5, 2014.

Sjedinjene Države su saopćile da neće podržati nacrt rezolucije UN-a koji se odnosi na palestinsku državnost, dijelom jer se takvom rezolucijom ne garantira sigurnost Izraela.

Glasnogovornik State Department-a Jeff Rathke je danas izjavio da američki zvaničnici ne smatraju da se radi o konstruktivnoj rezoluciji, i dodao da se njome uspostavlja jedan nasumičan rok za izraelsko povlačenje sa Zapadne Obale - što umanjuje mogućnost za uspjeh mirovnih razgovora.

Palestinci vrše pritisak na Vijeće Sigurnosti da već ove nedjelje glasa o nacrtu rezolucije kojim se Izrael poziva da okonča okupaciju palestinskih teritorija u roku od tri godine.

Rezolucijom se takodjer poziva na postizanje mirovnog sporazuma izmedju Palestinaca i Izraelaca u roku godinu dana, te da se Istočni Jerusalem uspostavi kao grad palestinske države.

Israel tvrdi da je cijeli Jerusalem njihov glavni grad, iako mnoge države imaju ambasade u Tel Avivu.

Sjedinjene Države imaju pravo veto-a kao jedna od pet permanentnih članica Vijeća Sigurnosti. Rezoluciji je potrebno odobrenje najmanje devet člaanica Vijeća Sigurnosti da bi bila usvojena.

XS
SM
MD
LG