Linkovi

Washington neće stati iza trenutnog prijedloga rezolucije za palestinsku državnost


 Jerusalem's Old City, Oct. 5, 2014.
Jerusalem's Old City, Oct. 5, 2014.

Sjedinjene Države su saopćile da neće podržati nacrt rezolucije UN-a koji se odnosi na palestinsku državnost, dijelom jer se takvom rezolucijom ne garantira sigurnost Izraela.

Glasnogovornik State Department-a Jeff Rathke je danas izjavio da američki zvaničnici ne smatraju da se radi o konstruktivnoj rezoluciji, i dodao da se njome uspostavlja jedan nasumičan rok za izraelsko povlačenje sa Zapadne Obale - što umanjuje mogućnost za uspjeh mirovnih razgovora.

Palestinci vrše pritisak na Vijeće Sigurnosti da već ove nedjelje glasa o nacrtu rezolucije kojim se Izrael poziva da okonča okupaciju palestinskih teritorija u roku od tri godine.

Rezolucijom se takodjer poziva na postizanje mirovnog sporazuma izmedju Palestinaca i Izraelaca u roku godinu dana, te da se Istočni Jerusalem uspostavi kao grad palestinske države.

Israel tvrdi da je cijeli Jerusalem njihov glavni grad, iako mnoge države imaju ambasade u Tel Avivu.

Sjedinjene Države imaju pravo veto-a kao jedna od pet permanentnih članica Vijeća Sigurnosti. Rezoluciji je potrebno odobrenje najmanje devet člaanica Vijeća Sigurnosti da bi bila usvojena.

XS
SM
MD
LG