Linkovi

SAD – Ukrajina: Počeo program obuke ukrajinskih snaga


Ukrajinski predsjednik, ambasador SAD i američki oficir u bazi Yavoriv
Ukrajinski predsjednik, ambasador SAD i američki oficir u bazi Yavoriv

Iako je baza Yavoriv od linija sukoba na istoku Ukrajine udaljena preko 1.200 kilometara, stanje na kriznom području snažno je prisutno u svijesti svih učesnika programa obuke.

Oficiri i vojnici Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država počeli su realizirati program obuke ukrajinskih vojnih jedinica u bazi Yavoriv na zapadu Ukrajine, nedaleko od granice sa Poljskom. Mada je ta baza daleko od istočnih dijelova, odnosno kriznih područja uz granicu sa Rusijom, program obuke koncipiran je u skladu sa situacijom kroz koju prolazi Ukrajina.

Planiranje dinamike i sadržaja vojne obuke počelo je sastankom američkih i ukrajinskih oficira, a na poligonu ispred zgrade u kojoj su tekli dogovori o obuci, američki i ukrajinski vojnici imali su prvo postrojavanje. Mnogi od vojnika ukrajinskih snaga su iz jedinica koje su se borile protiv proruskih separatista, ali unatoč određenom borbenom iskustvu, treninzi kroz koje će proći biće im vrlo korisni.

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko, u prisustvu američkog ambasadora Geoffreya Pyatta, istakao je da će, uz Sjedinjene Države, Britanija, Kanada i Poljska takođe pomoći u realizaciji programa obuke i da je to nova dimenzija saradnje Ukrajine i Zapada.

"Želim naglasiti da činimo sve što možemo da višestruko proširimo našu saradnju u najkraćem mogućem vremenu. Činimo sve sa naše strane i uvjeren sam da će i američki ambasador učiniti sve što može da ta saradnja bude što sveobuhvatnija" - takođe je rekao predsjednik Ukrajine.

Blizu 300 američkih vojnika i oficira iz sastava 173. zračne brigade stiglo je u Ukrajinu prošlog tjedna. Obukom će u prvoj fazi koja će trajati 6 mjeseci biti obuhvaćeno oko 900 pripadnika ukrajinske nacionalne garde. Borbene vještine na višem nivou nužne su silom prilika jer, unatoč dogovorenom primirju, sukobi sa proruskim separatistima i dalje traju. Jučer je u Moskvi i ruski ministar vanjskih proslova Sergej Lavrov potvrdio da su neke od tih sukoba provocirali proruski pobunjenici, ali i okrivio ukrajinske snage za većinu slučajeva kršenje primirja.

Iako je baza Yavoriv od linija sukoba na istoku Ukrajine udaljena preko 1.200 kilometara, stanje na kriznom području snažno je prisutno u svijesti svih učesnika programa obuke istikao je američki major Michael Weisman i dodao:

"Mislim da je naše prisustvo ovdje, na zahtjev ukrajinske vlade, snažna poruka svima da Sjedinjene Države podržavaju neovisnost i teritorijalni intergritet Ukrajine."

Uz tu poruku, uz taj simbolizam, uspješna realizacija programa obuke prvog kontingenta pripadnika ukrajinske nacionalne garde rezultiraće i većom borbenom i moralnom spremnošću jedinica vojnih snaga Ukrajine u sučeljavanjima sa kriznim situacijama sličnim sadašnjim.

SAD – Ukrajina: Počeo program obuke ukrajinskih snaga
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

XS
SM
MD
LG