Linkovi

SAD: Nedovoljno odlučno prema politici Moskve


Podrška obje stranke u Kongresu, i Demokratske i Republikanske, nametanju još oštrijih sankcija prema Rusiji raste sa približavanjem predsjedničkih izbora u Ukrajini.

Nakon jučerašnjeg referednuma na području Donjecka i najava da se tamošnji separatisti zatražiti da ih Ruska federacija prihvati kao sastavni dio, pažnja Washingtona preusmjerava se na ukrajinske predsjedničke izbore koji bi trebalo da se održe 25. maja. Podrška obje stranke u Kongresu, i Demokratske i Republikanske, nametanju još oštrijih sankcija prema Rusiji raste u nastojanjima da se Ukrajincima omogući da ostvare jedno od osnovnih demokratskih prava - da se nesmetano i bez ikakvih pritisaka izjasne o budućnosti zemlje u kojoj žive.

Referendum na istoku Ukrajine održan je unatoč ocjenama i osudama sa brojnih strana o nelegalnosti i nelegitimnosti tog čina. Postojećim tenzijama doprinosi i to što nema znakova o povlačenju ruskih snaga iz područja uz granicu sa Ukrajinom, što je prošlog tjedna obećavao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Američki ministar odbrane Chuck Hagel ističe:

"Rusi se, koliko mi znamo, ne povlače. Treba pitati predsjednika Putina zašto govori o povlašenju, kada se to zapravo ne dešava."

Dosadašnje sankcije Sjedinjenih Država i članica NATO saveza nisu uticale na agresivnu politiku Moskve prema Ukrajini, dodaje gospodin Hagel:

"Rusija nastavlja da se samoizolira zarad kratkoročnog dobitka. U svijetu se, međutim, ništa ne dešava na kratak rok."

"To je isti scenario kao i prema Krimu. To je scenario kojim Rusi podstiču pro-ruske separatiste na nemire i pobune" - kaže senatorica Kelly Ayotte, Republikanka, o sadašnjoj politici Moskve prema Ukrajini. I ona smatra da Sjedinjene Države trebaju prije ukrajinskih predsjedničkih izbora nametnuti sankcije koje će se odnosti na kompletnu rusku ekonomiju:

"Vrijeme je da Bijela kuća te sankcije definira i uvede prije 25. maja kako glasanje ne bi bilo ometano i spriječeno. Vjerujem da bi bilo kasno nametnuti te sankcije neposredno pred izbore."

Snator Lindsey Graham, takođe Republikanac, želi da predsjednik Obama što prije zatraži i formalnu saglasnost Kongresa o novim sankcijama prema Rusiji:

"Umjesto da to čini izvršnim naredbama, predsjednik treba doći u Kongres. Podrška članova Kongresa iz obje stranke bila bi mnogo oštrija i snažnija poruka ruskom predsjedniku. Sankcije podržane saglasnošću Kongresa bile bi mnogo teže po rusku ekonomiju, a mislim da bi podstakle na slične korake u naše saveznike."

"Mislim da bi trebali ivršiti pritisak i na Evropljane da uvedu snažnije sankcije" - kaže senator Chris Murphy, Demokrata. I on se slaže sa ocjenana svojih kolega da Rusija za politiku prema Ukrajini mora platiti veću cijenu, ali da to Sjedinjene Države ne mogu nametnuti same:

"Činjenica je da Sjedinjene Države, djelujući unilaterno, mogu povrijediti vlastite nacionalne interese. Samo američke sankcije nisu dovoljne da utiču na ruske kalkulacije i, na kraju krajeva, mogu Putinu i Rusiji dati politički impuls da nastave sa provociranjem krize u Ukrajini."

Prije dva dana Bijela kuća je najavila nametanje novih sankcija Rusiji, ali tom prilikom nije specificirano šta i kada.
SAD: Nedovoljno odlučno prema politici Moskve
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
XS
SM
MD
LG