Linkovi

Amerika želi osigurati mirno održavanje ukrajinskih predsjedničkih izbora


Jednu nedjelju dana pred ukrajinske predsjedničke izbore , nemiri i aktivnosti separatista i dalje ostaju u fokusu na istoku te zemlje. Administracija predsjednika Obame naglašava važnost izbora zakazanih za 25. maja, iako puno sudjelovanje svih krajeva Ukrajine u izborima ostaje i dalje pod znakom pitanja.

Eksplozije su karakterizirale i posljednje sukobe izmedju ukrajinskih snaga i pro-ruskih separatista u blizini grada Slovyanska, gdje samoproglašeni gradonačlnik Vyacheslav Ponomaryov odbija priznati vlast Kijeva i kaze:

“Ukrajinske vlasti su oduvijek bile okupatori, a i sada je tako. Sve što činimo, ne činimo za sebe, već za narod. Neka oni odluče o svojoj sudbini.”

U drugim dijelovima istočne Ukrajine mnogi su znaci koji ukazuju na produbljavanje sukoba. Predstavnik odjela za ljudska prava UN-a, Ivan Šimonovic:

“Misija utvrdjivanja stanja ljudskih prava je primila informacije da je 250 osoba ubijeno, uključujući lokalne stanovnike, snage nacionalne sigurnosti, i oružane grupe. Svako dalje naoružavanje prosvjednika i njihova transformacija u para-militarne grupemoraju odmah prestati. Naoružane grupe moraju hitno biti razoružane.

U Washingtonu Bijela Kuća gleda na predstojeće predsjedničke izbore kao na ključan korak ka stabiliziranju krize u Ukrajini. Glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney:

“Naš fokus, kao i fokus OSCE-a i ukrajinske vlade, kao i svih naših partnera u ovoj krizi je na tome da obezbijedimo da se izbori održe u miru. OSCE je saopćio da se tehničke pripreme za izbore odvijaju kako treba. .”

Situacija u Ukrajini je jedna od nekoliko kriza koje su utjecale na pojačane kritike vodjenja vanjske politike Obamine administracije. Bivši američki podpredsjednik Dick Cheney je izjavio za TV mrežu Fox News da je predsjednik Obama nekoliko puta pokazao kako ruski predsjednik Vladimir Putin može manipulirati njime.
XS
SM
MD
LG