Linkovi

Da li će se Rusija zaustaviti na Krimu?


Neki smatraju da je Ukrajina već izgubila Krim, ali da se mora boriti kako bi spriječila svako nastojanje Rusije da krene i dalje.

U medjuvremenu analitičari kažu da današnji susret Obame i Yatsenyuka neće zaustaviti referendum planiran za predstojeću nedjelju, i upozoravaju da je hitno potrebno zaustaviti Rusiju da eventualno krene u dalje zauzimanje regiona bivšeg Sovjetskog Saveza u kojima žive etnički Rusi.

Rusija je jasno stavila do znanja da užurbane diplomatske aktivnosti pred referendum u nedjelju neće imati utjecaja na njene planove za preuzimanje kontrole na Krimu. Politički analitičar iz Washingtona Peter Eltsov kaže da je Ukrajina već izgubila Krim, bez obzira na to koje će on zvanično ime preuzeti. On međutim dodaje da se Ukrajina mora boriti kako bi spriječila svako nastojanje Rusije da krene i dalje.

To je najveći strah nove ukrajinske vlade i vrlo je vjerovatno, u zavisnosti od političke situacije, da će Putin pokušati dosegnuti do određenih dijelova istočne Ukrajine. Ne smijemo zaboraviti da nema direktne zemljane veze između Rusije i krimskog poluotoka, naglašava gospodin Eltsov.

Stephen Blank, analitičar pri Američkom vijeću za vanjsku politiku, se slaže. On također okrivljuje Evropsku uniju za mlak odgovor na ruski potez da preuzme taj strateški poluotok.

Nije došlo do organiziranih ekonomskih sankcija protiv Rusije, nije došlo do sistematskih strateških vojnih akcija kako bi se ojačala sposobnost Ukrajine da se brani. Da sam na Putinovom mjestu, pomislio bih da sam se izvukao. Iako ne mislim da će se on na kraju izvući, ali mislim da do sada nije bilo akcije. Ako je i došlo do neke akcije, ona nije bila koordinirana, tvrdi gospodin Blank.

Posjeta gospodina Yatsenyuka Washingtonu ima još jedan značajan cilj. Gospodin Eltsov kaže da je prelaznoj vladi u Kijevu potrebna američka ekonomska podrška kako bi preživjela, i politička podrška kako bi se onemogućila Moskva da napreduje dublje u ukrajinsku teritoriju. Elstov kaže da za sada, stanovništvo istočne Ukrajine koje govori ruski, kako se čini, osuđuje rusku intervenciju, ali da se raspoloženje može brzo promijeniti.

Identitet je fluidna kategorija, kako kažu antropolozi. On zavisi od situacije, osobito u vrijeme rata, kako smo na primjer mogli vidjeti u bivšoj Jugoslaviji. Ta pitanja se zaista mogu promijeniti jako brzo, tokom noći, i zavise od glasina, od određenog političkog razvoja. To je veoma opasna situacija, kaže Peter Eltsov.

On dodaje da se čini da Vladimir Putin želi kao dio svoje ostavštine imati nešto od bivšeg ruskog carstva, i ako ga ne zaustave, on će pokušati pod kontrolu Moskve ponovo dovesti i druga područja naseljena Rusima, na primjer u Kazahstanu.

Nije nemoguće da bi on želio uzeti dio sjevernog Kazahstana, u kojem žive većinom Rusi. Ali to bi naravno bio mnogo teži zadatak, smatra Peter Eltsov.

On dodaje da je najsigurnija garancija protiv ruske agresije prisustvo NATO saveza u nestabilnim područjima. On kaže da nije vjerovatno da bi Rusija izvršila invaziju na članice NATO-a Latviju, Litvaniju i Estoniju, usprkos velikom broju stanovnika koji govore ruski.

Zemlja koja nema vojno savezništvo i koja je sama vojno veoma slaba, i uz to i u financijskom haosu, je definitivno veoma laka meta, kaže Peter Eltsov.

Prošle sedmice je američka vlada odobrila sankcije, među njima i vizna ograničenja, na one za koje se utvrdi da su narušili ukrajinski teritorijalni integritet. Evropska unija je također poduzela mjere protiv Rusije, suspenzijom razgovora o vizama i novom ekonomskom sporazumu.
XS
SM
MD
LG