Linkovi

Da li se Turska okreće Rusiji ili ostaje odana Zapadu?


Sjedinjene države umanjuju ono što neki nazivaju okretanjem Turske ka Rusiji. Washington insistira da će I dalje surađivati sa svojim NATO partnerom čak I u trenucima dok njegovi odnosi sa Ankarom postaju sve zategnutiji.

Anti-američka retorika se širi Turskom, zajedno sa navodima da su Sjedinjene države podržale neuspjeli pokušaj vojnog udara, I da su dale utočište kleriku optuženom da je taj pokušaj organizirao. Turska se sada okreće Rusiji. Predsjednici Recep Tayip Erdogan I Vladimir Putin su se ove sedmice sastali, uz obećanje da će popraviti odnose koji su bili uveliko narušeni nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion na sirijskoj granici u novembru. Sjedinjene države umanjuju značaj tog poteza.

Ne smatram da bi naš odnos sa Turskom zbog toga bio slab ili oslabljen. To su suverene zemlje koje imaju odnose širom svijeta, rekla je glasnogovornica State departmenta Elizabeth Trudeau.

Usprkos neslaganjima zbog pokušaja vojnog udara, Sjedinjene države I Turska kažu da će I dalje biti partneri.

Mi I dalje surađujemo sa njima kako bi osigurali da ne izgube momentum kojeg smo izgradili kada je u pitanju slabljenje pozicija ISILa u Siriji, rekao je predsjednik Barack Obama.

Ali neki stručnjaci upozoravaju da bi ponovna uspostava tursko ruskog odnosa mogla biti zabrinjavajuća za NATO.

Mislim da je na kraju za Putina Turska vrijednija kao odmenuti NATO saveznik nego kao zemlja satelit. Ostaje da se vidi, ali mislim da Rusija intervenira kako bi osigurala da Turska u najmanju ruku bude neodređena po pitanju svoje trenutne uloge I članstva u NATO savezu, kaže Aykan Erdemir, iz Fondacije za odbranu demokracija.

Drugi opet kažu da bi Turska dobila mnogo više održavanjem svojih veza sa Sjedinjenim državama i NATO savezom.

Turci na neki način misle da ćemo mi ovakvom izmjenom odnosa biti zastrašeni, da ćemo biti zabrinuti da će se oni udaljiti od Sjedinjenih država I NATO saveza. To nije realistično, kaže Henri Barkey, iz Wilson centra.

Stručnjaci kažu da se Ankara I dalje duboko razilazi sa Moskvom po pitanju Sirije i da je po pitanju ekonomije mnogo više vezana za zapad, nego za Rusiju. Bijela kuća u međuvremenu navodi da je budućnost Turske unutar NATO saveza osigurana.

XS
SM
MD
LG