Linkovi

SAD uvode sankcije protiv 17 zvaničnika Saudijske Arabije


Sjedinjene države su objavile uvođenje sankcija protiv 17 zvaničnika Saudijske arabije zbog navoda o umiješanosti u ubistvo kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra. Ova vijest dolazi na isti dan kada je Saudijska arabija objavila da traži smrtnu kaznu za pet osoba umiješanih u njegovo ubistvo, poričući da je prestolonasljednik Mohamad bin Salman naredio da se Khashoggi ubije.

Više od 6 sedmica nakon ubistva saudijskog novinara i američkog građanina Jamala Kashoggija, Sjedinjene države su objavile novi krug sankcija protiv 17 saudijskih zvaničnika zbog njihove umiješanosti, a radi se o članovima kraljevskog kruga i vladinim zvaničnicima. Glasnogovornica State departmenta Heather Nauert na pitanje da li predstoje ikakve dodatne mjere protiv viših saudijskih vladara, uključujući i prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, odgovara:

Njihovu objavu smatramo dobrim prvim korakom, korakom u dobrom pravcu. To je nalaz početne istrage. Važno je da se takvi koraci poduzimaju kako bi vodili ka punoj odgovornosti, rekla je Heather Nauert.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel Jubeir je rekao da čovjek koji je zadužen za svakodnevne poslove u Saudijskoj arabiji nije bio ni na koji način povezan sa ubistvom u konzulatu.

Apsolutno, njegovo visočanstvo prestolonasljednik Mohammed bin Salman nije bio sa ovim povezan. Zapravo, savjetnik za nacionalnu sigurnost u Sjedinjenim državama je sam to rekao, da je to bila operacija odmetnutih elemenata. Mi imamo bolji uvid u ono što se desilo, tu se radi o pojedincima koji su premašili svoje ovlasti i izašli van svog mandata, i oni su napravili ogromnu grešku zbog koje će platiti , rekao je Jubeir.

Saudijci su priznali da je Khashoggi ubijen i njegovo tijelo rasparčano, ali nisu objelodanili gdje se nalaze ostaci njegovog tijela. Kritičari, među kojima je i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavosoglu, kažu da akcije saudijskog tužitelja ne idu dovoljno daleko.

U današnjem saopćenju, navodi se da su poduzete mjere protiv onih koji su naredili ubistvo. Smatramo da su svi ti koraci pozitivni, ali da nisu dovoljni. Također oni koji su naredili i izvršili to ubistvo se moraju objelodaniti, rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Američki predsjednik Donald Trump je naglasio da će uzeti u obzir američku prodaju oružja Rijadu u bilo kojem američkom odgovoru na ubistvo. Neki analitičari kažu da Sjedinjene države također trebaju uzeti u obzir važnost saudijske nafte za svjetsku ekonomiju, kako bi izbjegle da urade bilo šta što bi moglo destabilizirati kraljevstvo.

Vjerujemo, ili barem ja vjerujem, da je alternativa Mohamedu bin Salmanu u Saudijskoj Arabiji veoma neizvjesna i da bi mogla biti čak i gora, kaže David Pollock.

Zagovornici ljudskih prava pozivaju na odlučnu američku i međunarodnu reakciju na užasno ubistvo Khasshoggija, navodeći da je ubistvo novinara u konzulatu jednako činu državnog terora, koji je najvjerovatnije naređen sa najvišeg nivoa.

XS
SM
MD
LG