Linkovi

SAD: Zastoj i prepreke u prvih 50 dana


Predsjednik Trump često podsjeća da su njegovi prijedlozi uvod u prvu faza pregovaranja i da je očekivao neslaganja prije nego što saglasnost bude postignuta.

Prvih 100 dana novoizabranog predsjednika u Bijeloj kući uobičajeni je period u kojem nova administracija formulira ključne političke i ekonomske prioritete, uglavnom samostalno, bez većeg partnerstva ili učešća članova Kongresa. Bijela kuća, sa predsjednikom Donaldom Trumpom, od inauguracije 20. januara do danas poduzela je niz koraka čija implementacija, kako se pokazuje na polovini tog stodnevnog vremenskog perioda, ne teče bez zastoja i prepreka.

Brojne izvršne naredbe koje je potpisao i česti susreti sa članovima Kongresa tokom kojih je razgovarao o svojim idejama, namjerama i prijedlozima, dio su niza koraka koje poduzima predsjednik Trump. Na mitinzima on ističe:

"Uradili smo daleko više, kako ja mislim možda mnogo više, nego bilo ko u prvih pedeset dana predsjedničkog mandata. To vam mogu reći."

Predsjednik Trump se, međutim, sudara i sa mnogim ali pokušavajući ići dalje u svojim namjerama. Njegovi ključni prioriteti - reforma useljeničkog sistema i prakse, reforma zdravstvene zaštite, prijedlog federalnog budžeta za iduću godinu - povod su za brojne kritike i reakcije.

Evan Siegfried, republikanski strateg, o tome kaže:

"Nakon dva mjeseca nova administracija još uvijek nije na čvrstom tlu i nije jasno definirala dugoročne ciljeve, nužne da bi bila uspješna administracija."

Posljednji korak nazad su odluke dva suda kojima je blokirana primjena druge predsjednikove izvršne naredbe o privremenoj zabrani ulaska u Sjedinjene Države državljanima iz šest većinski muslimanskih zemalja. Tu su i povelike razlike između Bijele kuće i Republikanaca u Kongresu o budućem sistemu zdravstvenog osiguranja, za koji analitičari tvrde da će, ako bude prihvaćen i provođen, zdravstvenog osiguranja lišiti milione sada osiguranih Amerikanaca.

I budžet koji predlaže predsjednik Trump je pod snažnim kritikama jer bi, ako bude usvojen, bila znatno smanjenja sredstva za mnoge programe federalne vlade na račun velikog povećanja vojne potrošnje.

Mick Mulvaney, direktor budžeta Bijele kuće, tvrdi da prijedlog budžeta odražava ključni cilj predsjednika Trumpa:

"Imali smo predsjedničkog kandidata koji je isticao... Amerika na prvom mjestu. Sada imamo predsjednika kojem je... Amerika prije svega. I niko ne treba biti iznenađen da predlažemo budžet koji je za... Ameriku prije svega."

Predsjednik Trump često podsjeća da su njegovi prijedlozi prva faza pregovaranja i da je očekivao, i da očekuje, neslaganja sa članovima Kongresa prije nego što saglasnost, ipak, bude postignuta. Do sada, međutim, predsjednik koji za sebe ističe da je kao poslovni magnat i milijarder bio majstor u uspješnom sklapanju dogovora i sporazuma, nije premostio mnoge od razlika koje dijele i politički establišment i američke građane.

SAD: Zastoj i prepreke u prvih 50 dana
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG