Linkovi

SAD: Ima li pravo? Namjerno ili slučajno!


Što mu je otkrio? Predsjednik SAD Donald Trump i Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova
Što mu je otkrio? Predsjednik SAD Donald Trump i Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova

"To što je predsjednik učino je za zgražavanje! Ako je bilo nesvjesno, onda je i patetično i opasno. A ako je bilo promišljeno.... Ne, ne znam što je gore."

Bijela kuća pokušava kontrolirati eventualne negativne posljedice nakon eksplozivnog, senzacionalnog izvještaja u kojem se navodi da je predsjednik SAD Donald Trump, u razgovoru sa ruskim ministrom vanjskih poslova i ruskim ambasadorom, otkrio strogo povjerljive informacije o terorističkim zavjerama militantnog pokreta za takozvanu Islamsku državu.

U tom kontekstu, predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster potvrdio je da je bilo govora o tome, ali i istakao dva bitna momenta:

"Nije to ništa što se ne bi znalo iz otvorenih izvora, dakle, nema razloga za brigu kada je u pitanju izvor obavještajnih infomacija. Sasvim je odgovarajuće za predsjednika da sa drugima dijeli bilo koje informacije, ako je uvjeren da je to potrebno zarad sigurnosti američkih građana. To je i uradio."

Ono što iz Bijele kuće nije rečeno je da li je predsjednik Trump o tome govorio namjerno, promišljeno, ili je iscurilo dok se, kako se u medijskim izvještajima navodi, hvalio sjajnim obavještajnim informacijama koje mu se svakodnevno predočavaju.

U poruci putem Tweetera predsjednik je takođe istakao da ima apsolutno pravo da informacije dijeli sa drugima, zarad unapređenja nacionalne sigurnosti ili iz humanitarnih razloga.

Mnogi članovi Kongresa, posebno lideri demokratske manjine u Senatu i Zastupničkom domu, nisu zadovoljni objašnjenima koja stižu iz Bijele kuće.

Chuck Schumer, senator, Demokarata, je istakao:

"Ako su izvještaji tačni, samo jednim trenutkom nepromišljenosti, predsjednik je mogao duboko uznemiriti naše saveznike, ohrabriti naše neprijatelje, ugroziti naše vojnike i obavještajne operativce i izložiti naciju mnogo većem riziku."

A Nancy Pelosi, zastupnica, Demokrata, je naglasila:

"To što je predsjednik učino je za zgražavanje! Ako je bilo nesvjesno, onda je i patetično i opasno. A ako je bilo promišljeno.... Ne, ne znam što je gore."

Drugi krupan povod za zabrinutost je mogućnost da američki saveznici budu suzdržani u razmjeni osjetljivih i povjerljivih obavještajnih infomacija sa Washingtonom. Smatra Patrick Eddington, analitičar instituta CATO, i dodaje:

"Ako predsjednik u ovakvim oklonostima odlučuje da dijeli informacije dobijene iz i od drugih obavještajnih izvora, to može uveliko komplicirati uspostavljenu prasku dijeljenja obavještajnih informacija."

Prošle noći procurili su navodi da je Izrael izvor obavještajnih informacija koje je predsjednik Trump predočio ruskim sagovornicima. Ako su ti navodi tačni, to bi mogla biti velika nelagoda tokom susreta američkog predsjednika i izraelskih zvaničnika slijedećeg tjedna, u okviru prvog prekookeanskog putovanja predsjednika Trumpa.

SAD: Ima li pravo? Namjerno ili slučajno!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG