Linkovi

SAD: Može li predsjednik Trump što naučiti iz vlastitih grešaka?


Izvjesno je da predsjednik Trump, kao i većina njegovih prethodnika, prolazi kroz fazu promjena od predsjedničkog kandidata do predsjednika u punom kapacitu te funkcije.

Podrška Amerikanaca radu i aktivnostima predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, u desetom tjednu od ulaska u Bijelu kuću je samo 35 odsto po posljednjoj Gallup-ovoj anketi. Više je analitičara koji procjenjuju da bi predsjednik trebalo dosta toga da promijeni, da praktično resetira, ako ne neke od političkih, ekonomskih i finansijskih intencija, onda makar neke od načina na koje obavlja predsjedničke obaveze.

Najozbiljiniji neuspjeh predsjednikovih nastojanja su propali napori da bude usvojen novi zakon od zdravstvenom osiguranju, umjesto postojećeg, takozvanog Obamacare. Pokušaj usvajanja propao je zbog nesaglasnosti među Republikancima u Zastupničkom domu Kongresa. Osim toga, i dvije sudskim odlukama blokirane izvršne naredbe o zabrani ulaska u Sjedinjene Države iz više dominantmo muslimanskih zemalja, jasna su upozorenja da bi Donald Trump, mada još uvijek na samom početku predsjedničkog mandata, trebalo nešto da mijenja.

William Galston, analitičar Instituta Brookings, ističe:

"Pretrpio je bitan korak nazad. I to bi trebalo da bude povod da dobro razmisli i, možda, preorijentira neke od narednih koraka. Da promijeni makar strategiju i taktiku, ako neće i ne želi mijenjati ključna opredjeljenja."

Debakl sa novim zakonom o zdravstvenom osiguranju vrlo jasno je pokazao da su mogućnosti predsjednika Trumpa da se izbori i dobije punu, bezuvjetnu podršku unutar Republikanske stranke ograničene.

John Feehery, strateg Republikanske stranke, konstatuje:

"Mislim da on mora realno odmjeriti moć koju, kao predsjednik, ima. Ali isto tako biti svjestan moći koju nema. On nije diktator, on nije kralj. Kada kaže „skočite,“ Republikanci u Kongresu neće pitati „koliko visoko.“ Pitaće „zašto."

Može li, i želi li, predsjednik Trump što naučiti iz vlastitih grešaka?

William Galston podsjeća:

"Nije pitanje da li su novi predsjednici na početku mandata u potpunosti spremni i sposobni za obaveze i odgovornosti. Većina njih nije. Pitanje je da li mogu učiti iz početnih grešaka i mijenjati kurs."

Za sada, i do sada, izvjesno je da predsjednik Trump, kao i većina njegovih prethodnika, prolazi kroz fazu promjena od predsjedničkog kandidata do predsjednika u punom kapacitu najzatjevnije funkcije u Sjedinjenim Državama.

SAD: Može li predsjednik Trump što naučiti iz vlastitih grešaka?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG