Linkovi

SAD: I u Feniksu za i protiv Trumpa


Predsjednik Trump na skupu u Feniksu
Predsjednik Trump na skupu u Feniksu

Predsjednik Sjedininjenih Američkih Država Donald Trump je ponovo, tokom jučerašnjeg obraćanja velikom skupu simpatizera u Feniksu, savezna država Arizona, optužio medije za kontroverze koje prate njegov dosadašnji predsjednički mandat. U tom govoru on je takođe još jednom istakao i njegove političke prioritete. Jedand od tih prioriteta je i gradnja zida duž granice sa Meksikom.

Nakon kraćih susreta sa marincima i agentima carinske i službe za zaštitu granica u pograničnom gradu Juma, predsjednik Trump je u Feniksu bio u atmosferi gotovo istovjetnoj predizbornim mitinzima. Okupljenima je, pored ostalog, rekao:

"Večeras, okruženi prijateljima, potvrđujemo da držimo do naših zajedničkih tradicija i vrijednosti."

Predsjednik je proteklih dana uveliko kritiziran zbog izjava da su obje strane krive za mržnju i nasilje koje je eksplodiralo u Charlottesville-u tokom velikog skupa ultra-desničara i prosvjednika protiv njihovog okupljanja. Najteža posljedica tog nasilja - ubijena mlada žena i povrijeđeno 19 osoba u naletu automobilom jednog ultradesničara na veliku skupinu prosvjednika.

Trump je i jučer, ponovo optužio medije za selektivno i neobjektivno izvještavanje o njegovim stavovima povodom tog tragičnog događaja:

"Mediji kao da ne žele izvještavati da sam govorio vrlo određeno i glasno protiv mržnje, isključivosti, nasilja... i da sam vrlo snažno osudio neonacizam, propagiranje bjelačke nadmoći i Kju-kluks-klan."

Trumpovi komentari nakon Charlottesville-a bili su neposredan povod za prosvjede u drugim američkim gradovimsa. Prosvjednika je bilo i sinoć na ulicama Phoenixa, a Mel J. Flleming, je za predsjednika Trumpa rekao:

"Taj čovjek nije ništa uradio. Sve što on želi da uradi je srezati političke oponente i kočoperiti se kao pijetao."

Na ulicama su, istovremeno, bili i Trumpovi simpatizeri. Jedan od njih, Tom Thornton, o motivu dolaska u Feniks je rekao:

"Podržavam pravo govora. Podržavam našeg predsjednika i sve što on čini. Podržavam američki ustav i zato sam ovdje danas."

Predsjednik Trump je tokom jučerašnjeg govora u zaprijetio da će blokirati rad federalne vlade ukoliko Kongres ne usvoji odluku o finasiranju gradnje zida duž američko-meksičke granice. Takođe je istakao i da se njegov čvrst stav prema režimu Sjeverne Koreje pokazao djelotvornim.

SAD: I u Feniksu za i protiv Trumpa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG