Linkovi

SAD: Prvi veliki test za Donalda Trumpa


Republikanci su u neznatnoj većini u Senatu i ako budu jednoglasni mogu osigurati imenovanja predloženih kandidata. To bi bio dobar početak odnosa narednog predsjednika i Kongresa.

I prije nego što Donald Trump 20. januara preuzme funkciju predsjednika Sjedinjenih Država, u Senatu američkog Kongresa počeće proces potvrđivanja kandidata koje je Trump nominirao za ključne pozicije u administraciji koju će predvoditi u naredne četiri godine.

"Mislim da će to biti jedan od najboljih kabineta...." ističe 45. po redu predsjednik Sjedinjenih Država. Njegov izbor su istaknuti biznismeni, nekoliko generala i poslovno orijentirani visoki funkcioneri.

Najviše pažnje i reakcija podstakla je nominacija Rexa Tillersona, izvršnog direktora velike naftne kompanije, za budućeg državnog tajnika. Tillerson je nedavno istakao:

"Moji odnosi sa Vladimirom Putinom traju 15-ak godina. On zna da sam ja biznismen. Ja sam, odnosno, naša kompanija je investirala mnogo novca u Russiji."

Za senatora Chris Coonsa, Demokratu, to je povod da kaže:

"Postavićemo brojna pitanja i vidjeti kakvi će biti odgovori gospodina Tillersona."

Senator Coons je član senatoskog Odbora za spoljno-političke odnose u kojem će biti raspravljano o nominaciji Rexa Tillersona. O nominaciji izvršnog direktora ExxonMobila on dodaje:

"Biće dosta senatora, i Republikanaca i Demokrata, koji će se zapitati da li bi moglo doći do sukoba interesa u slučaju Tillersonove nominacije zbog bliskih odnosa sa Putinom i investicija u Rusiji. Da li će on biti u stanju da bude diplomata i bori se za američke interese kao dugogodišnji iskusni lider naftne kompanije?"

John Hudak, analitičar instituta BROOKINGS, ocjenjuje:

"Rasprave o potvrđivanju nominacija, makar samo neke od njih, biće vrlo prijeporne. I te rasprave biće prvi test odnosa Trumpa i Kongresa.

Većina senatora, Republikanaca, podržava Trumpov izbor, smatra senator Mitch McConnel, lider republikanske većine u Senatu, i dodaje:

"Vrlo sam impresioniran dosadašnjim kandidatima. Vjerujem da će sve nominacije biti potvrđene."

Republikanci su u neznatnoj većini u Senatu i ako budu jednoglasni mogu osigurati imenovanja predloženih kandidata. To bi bio dobar početak odnosa narednog predsjednika i Kongresa, smatra analitičar Hudak:

"Senatori, Republikanci, su svjesni da će narednih godina sa Trumpom morati tijesno sarađivati. Najlakši način da već na samom početku dobri odnosi budu dovedeni pod znak pitanja je praviti teškoće u procesu potvrđivanja nominiranih."

Demokrati će pokušati iskoristiti rasprave o imenovanjima da istaknu neke sporne momente i da eventualno dobiju podršku kojeg senatora Republikanca. Američki ustav nalaže da senatori u procesu potvrđivanja kandidata daju savjete, preporuke i saglasnost, što će Demokrati, kako ističu, obaviti krajnje ozbiljno.

Senator Coons podsjeća:

"Jedna od najznačajnih odlika američke demokratije je odvojenost moći izvršne i zakonodavne vlasti."

Za sada i do sada Trump uvjerava da je njegov izbor kandidata za čelme funkcije nove američke administracije izvanredan, a za Rexa Tillesona ističe da će biti žestok i odlučan zagovornik američkih interesa širom svijeta.

SAD: Prvi veliki test za Donalda Trumpa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG