Linkovi

SAD: „.....Imajte na umu... ja sam pobijedio....“


"Jasno je da Trump gubi povjerenje značajnog broja onih koji su početkom novembra glasali za njega. On je sada najnepopularniji predsjednik u više generacija."

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je još jednim krugom poruka na online društvenim medijima nasrnuo na njegove, kako on vjeruje i tvrdi, neprijatelje u medijima. Uz povijesno najniži rejting predsjednik Trump je, govorom na skupu simpatizera, velikom većinom katolika evangelista, prošle subote još jednom optužio, kako on kaže, medije koji iznose laži za nepoštene napade na njega i njegovu politiku:

"Ti mediji lažu i pokušavaju da nas ušutkaju. Nećemo im to dozvoliti jer mi znamo istinu."

Nekoliko dana nakon predsjednikovih kontroverznih twitter poruka čiji su cilj bili dvoje njegovih najžešćih kritičara, Joe Scarborough i Mika Brzezinski, voditelji jedne od emisija tv kanala MSNBC, Donald Trump je svoj bijes usmjerio na CNN, čestu metu njegovih napada. Na Twitteru je u nedjelju postavio snimak na kojem se vidi kako na tlo obara neku osobu čija je glava bila prekrivena logom CNN.

CNN je reagirao saopštenjem u kojem tvrdi da tim videom predsjednik ohrabruje nasilje nad reporterima. Snimak je dobio skoro pola miliona lajkova i 300.000 povratnih tvitova.

Konferencije za novinare u Bijeloj kući, osim što su rjeđe, prerasle su i u oštre, netrpeljive dijaloge glasnogovornika i novinara zbog rastućih kritika medijskog izvještavanja o predsjedniku Trumpu.

Sarah Huckabee Sanders, zamjenica glasnogovornika Bijele kuće, pored ostalog je reporterima poručila:

"Mislim da bi trebali da zaista dobro procjenjujete ono na što smo fokusirani i da vaše izvještavanje bude objektivno i pošteno."

Ta kritika izazvala je reakcije prisutnih novinara koji brane pravo medija na kritičko izvještavanje. Jedan od njih, Brian Karem, reporter magazina PLAYBOY, je uzvratio riječima:

"Mi smo ovdje da pitamo, a vi ste ovdje da nam date odgovore i to što ste upravo rekli je zapaljivo za ljude širom Amerike koji ovo gledaju i kažu.... pogledajte, ponovo je predsjednik u pravu, a svi drugi tu prisutni su iz medija koji lažu."

Nisu rijetki ni Republikanci koji kritiziraju Twitter poruke predsjednika Trumpa, a mnogi analitičari ocjenuju da predsjedniku možda godi da napada medije i da se time vjerojatno brani od kritika.

Matthew Hindman, sa univerziteta George Washington, konstatuje:

"Jasno je da Trump gubi povjerenje značajnog broja onih koji su početkom novembra glasali za njega. On je sada najnepopularniji predsjednik u više generacija."

Predsjednik Trump i njegovi glasnogovornici najavljuju da će nastaviti napade putem Twittera bez obzira šta kritičari govore. U subotnjoj poruci predsjednik je napisao "lagatorski i nepošteni mediji svim silama nastoje ubijediti Republikance i druge da ja ne treba da koristim online društvene medije, ali imajte na umu... ja sam pobijedio."

SAD: „.....Imajte na umu... ja sam pobijedio....“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG