Linkovi

SAD: Kao bisnismen uspješan, kao predsjednik ranjiv?!


„Trump nije poduzeo nesumnjive i jasne korake da se distancira od njegovih poslovnih aktivnosti, kao što su to činili drugi predsjednici.“

Bilo da su to neboderi, ili tereni za golf, ili vina, ili odresci, ili parfemi.... nikada ranije Sjedinjene Države nisu imale predsjednika čije je ime bilo na toliko objekata, prostora, proizvoda.... Sve to je dokaz poslovne uspješnosti Donalda Trumpa kao biznismena, ali ga istovremeno čini vrlo ranjivim kao predsjednika. Bilo je to očito jučer kada su tužitelji savezne države Maryland i Distrikta Kolumbija, što je i administrativni naziv za Washington, saopštili da su podnijeli tužbu protiv 45. predsjednika Sjedinjenih Država. U toj tužbi oni navode da Donald Trump koristi funkciju predsjednika da još više obogati njegovo poslovno carstvo.

Brian Frosh, tužitelj savezne države Maryland, je istakao:

"Bez presedana je da se Amerikanci moraju dan za danom pitati da li su predsjednikove odluke i aktivnosti u korist Sjedinjenih Država ili u osobnu korist predsjednika Trumpa."

U tužbi se navodi da Trump krši klauzule američkog ustava kojima se američkim zvaničnicima zabranjuje da primaju poklone i novčane iznose od vlada drugih zemalja. Kao specifičan primjer u toj tužbi ističe se Trumpov luksuzni hotel koji se nalazi u neposrednoj blizini Bijele kuće.

O tome je Karl Racine, tužitelj Distrikta Kolumbija, rekao:

"Mi znamo da strane vlade troše novac za smještaj u Trumpovom hotelu da bi se dodvorile predsjedniku Sjedinjenih Država. Samo jedan primjer. Kraljevina Saudijska Arabija, čija vlada pred američkog predsjednika izlazi sa krupnim poslovnim i političkim prijedlozima i sporazumima, već je potrošila stotine hiljada dolara u „Trump International“ hotelu."

Iz sjedišta Trumpove kompanije saopštavaju da će američkom Ministarstvu finansija donirati svaki profit ostvaren na boravku inostranih zvaničnika u Trumpovim hotelima. Trump je, kako je to više puta isticao, kontrolu i upravljanje njegovim poslovnim carstvom prenio na dva odrasla sina. Međutim, zadržao je vlasništvo nad kompanijom.

I upravo to ga čini legalno, zakonski ranjivim, ocjenjuje Kate Belinski, ekspert za političko pravo:

"Mislim da će to uvijek biti pod krupnim upitnikom. Trump nije poduzeo nesumnjive i jasne korake da se distancira od njegovih poslovnih aktivnosti, kao što su to činili drugi predsjednici. Mislim da će stalno biti mogućnosti za tužbe te vrste, sve dok Trump bude radio i ponašao se kao do sada."

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer je na jučerašnjoj konferenciji za novinare o tužbi tužitelja savezne države Maryland i Distrikta Kolumbija kratko rekao:

"Nije teško zaključiti da je tužba dijelom motivirana stranačkom politikom iza javne scene."

Što će biti konačan pravni ishod tužbe krajnje je neizvjesno. U političkom kontekstu mogla bi to biti još jedna od trzavica koje prate predsjednika Trumpa i administraciju koju predvodi, do sada podobro izložene oštrim kritikama.

SAD: Kao bisnismen uspješan, kao predsjednik ranjiv?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG