Linkovi

SAD: Trump bi revolucionirao američku spoljnu politiku?


Donald Trump. vodeći predsjednički kandidat, Republikanac smatra da su Sjedinjene Američke Države, u međunarodnom poretku ustanovljenom nakon Drugog svjetskog rata gurnute, ili uvučene u ne-fer poziciju i da su, nakon usvajanja Ženevske konvencije, pripadnici američkih oružanih snaga obeshrabreni da se bore. Ako bi bio izabran za predsjednika, Donald Trump bi, kako obećava, takvu poziciju Sjedinjenih Država uveliko promijenio.

Milijarder iz New Yorka je već poptuno promijenio suštinu kampanje za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Kao predsjednik, pokušao bi to i sa američkom spoljnom politikom. Po njegovim ocjenama, Sjedinjenje Države sa sadašnjom nepovoljnom infrastrukturom, ne mogu biti neka vrsta svjetskog policajca, a nedavno je oštro kritizirao ključna američka savezništva:

"Hoću da kažem.... NATO savez je zastario. Postoji više od 60 godina, uključuje brojne zemlje, ali ne djeluje protiv terorizma. Bio je brana Sovjetskom Savezu koji se raspao, nestao. NATO mora biti unapređen, reorganiziran."

Trumpove ocjene o NATO savezu i stav da Sjedinjene Države troše previše na sigurnost Japana i Južne Koreje su nešto što on odavno zastupa, podsjeća Thomas Wright, analitičar instituta Brookings:

"Američka savezništva u Aziji, Evropi i na Bliskom Istoku za Trumpa su problematični. Po njegovim stavovima, veliki problem su i trgovinski sporazumi i drugi ekonomski aranžmani u koje su Sjedinjene Države uključene posljednjih decenija. On bi težio razvoju bližih osnosa sa autoritarnim režimima poput Putinovog. To bi bila revolucija u američkoj spoljnoj politici."

Tim spoljno-političkih savjetnika Donalda Trumpa vodi senator Jeff Sessions. Imena drugih članova tog tima Trump nije naveo. Iz jednog jednostavnog razloga, smatra Thomas Wright:

"Establišment Republikanske stranke se ne slaže sa Trumpovim ocjenama i intencijama. Šokirani su i protiv su onoga što predlaže i zagovara, ne žele ga podržati... Trumpu je teško naći adekvatne savjetnike i zbog tog neslaganja."

Thomas Wright tvrdi da bi Trumpovi izolacionistički stavovi mogli, ako bi bio izabran za predsjednika, svjetsku stabilnost lišiti ključnog elementa, međunarodnog liderstva Sjedinjenih Država.

SAD: Trump bi revolucinizirao američku spoljnu politiku?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

XS
SM
MD
LG