Linkovi

SAD: „Ja sam predsjednik, hej.... predsjednik.“


Trump
Trump

"Iz dosadašnjih analiza mislim da se uočava Trumpova žeđ da bude pobjednik i da ta žeđ prevladava sve njegove druge instinkte."

Prije pola godine milijarder Donald Trump izabran je za 45. po redu predsjednika Sjedinjenih Država nakon najkontroverznije predizborne kampanje koja je duboko podijela Ameriku. Trump je svoju kampanju vodio kao predsjednički kandidat koji je razbijao ustaljenu predizbornu praksu i politiku. Kao predsjednik, od prvog, inauguralnog dana do sada pokušava da ostvari progres u realiziranju ključnih predizbornih obećanja, političkih, legistativnih i ekonomskih ciljeva, i svojih i Republikanske stranke. S druge strane opoziciona, Demokratska stranka, pokušava da se nosi sa, od januara, novom pozicijom u kojoj se našla usljed gubljenja kontrole nad Bijelom kućom nakon dva predsjednička mandata Baracka Obame.

Nedavno u vrtu ispred Bijele kuće, predsjednik Trump je, uz veliki broj Republikanaca, članova Zastupničkog doma Kongresa, proslavio usvajanje novog zakona o zdravstvenom osiguranju u Zastupničkom domu Kongresa. Taj zakon usvojen je nakon sedam godina dugih pokušaja Republikanaca da opozovu Obamacare, još uvijek važeći zakon o svima dostupnoj zdravstvenoj zaštiti, donesen u prvom mandatu Baracka Obame.

Mada je pred tim novim, "republikanskim," zakonom neizvjestan ishod u Senatu, njegovo usvajanje u Zastupničkom domu bio je do sada rijedak trenutak trijumfa predsjednika Trumpa, vrlo često frustriranog onim što se dešavalo za prvih stotinjak dana njegovog mandata. Trump je osobobno zadovoljstvo izrazio riječima:

"Dolazeći iz drugačijeg svijeta i baveći se politikom kratko vrijeme.... koliko sam uspješan? Da li dobro radim? Ja sam predsjednik, hej.... predsjednik. Možete li to da vjerujete?"

Predsjednik jeste.... i suočava se sa brojnim i oštrim krivuljama.

Senat je potvrdio nominaciju Trumpovog kandidata za sudiju Vrhovnog suda, a pred velikom većinom drugih predsjednikovih intencija su brojne prepreke. Iznenađujuća pobjeda na izborima i ulazak u Bijelu kuću podstakli su snažno oponiranje širom Sjedinjenih Država i među Demokratama, članovima Kongresa. Demokrati tvrde da bi milioni Amerikaca mogli izgubiti zdravstveno osiguranje ako budu definitvno usvojena zakonaska rješenja za koja se zalaže predsjednik Trump i upozoravaju da bi Republikanci mogli platiti visoku političku cijenu na izborima za Kongres koji će biti održani slijedeće godine.

Nancy Pelosi, čelnica Demokratske manjine u Zastupničkom domu Kongresa je, pored ostalog, istakla:

"Neki od vas Republikanaca kažu... poboljšaćemo zakon u Senatu... Međutim, svaka zakonska odredba istetovirana je na vašem čelu. I naći ćete se u mraku zbog toga."

Predsjednik Trump je u Bijelu kuću ušao obavezujući se na razbijanje ustaljenog političkog establišmenta. Govoriti o tome je mnogo, mnogo, neuporedivo lakše nego to i ostvariti, konstatuje John Hudak, analitičar BROOKINGS INSTITUTION-a:

"Biti predsjednički kandidat i biti na vlasti su dvije potpuno različite stvari. Kao najneiskusniji predsjednik u američkoj povijesti Trump se, ulaskom u Bijelu kuću, okružio ljudima bez iskustva u vođenju federalne vlade, kreiranju državne politike i federalnih zakona i to je rezultiralo savršenom olujom po gospodina Trumpa."

Tokom predizborne kampanje predsjednik Trump se često hvalio uspjesima. Ambicija da i dalje bude uspješan ne jenjava, ocjenjuje William Galston, takođe analitičar BROOKINGS INSTITUTION-a:

"Iz dosadašnjih analiza mislim da se uočava Trumpova žeđ da bude pobjednik i da ta žeđ prevladava sve njegove druge instinkte."

Kao biznismen, Donald Trump je navikao da sve bude po njegovom. Sada, međutim, osim ogromne predsjedničke moći, Donald Trump otkriva i kako je teško biti uspješan političar, čak i čovjeku čija je pobjeda na novembarskim predsjedničkim izborima šokirala i Sjedinjene Države i svijet.

SAD: „Ja sam predsjednik, hej.... predsjednik.“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG