Linkovi

SAD: Kredibilitet predsjednika upitan


Sa Bijelom kućom u metežu, Chuck Schumer, lider demokratske manjine u Senatu, postavlja pitanje da li se, i koliko, predsjedniku može vjerovati.

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump kreće u prve međunarodne službene posjete, nadajući se da će boravkom na Bliskom istoku i u Evropi, makar na kraće vrijeme ostaviti iza sebe političke oluje koje potresaju Bijelu kući i administraciju koju predvodi. Otpuštanje direktora Federalnog istražnog biroa Jamesa Comeya, medijski izvještaji da je na Comeya vršio pritisak da obustavi istragu o bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost Michaelu Flynnu i o tome da je otkrio strogo povjerljive obavještajne informacije Rusima su ključni elementi političkih nevolja i povod su za brojne dileme i pitanja o kredibilitetu Donalda Trumpa kao predsjednika.

Obraćajući se jučer kadetima američke Obalske straže na završnoj, diplomskoj promociji u saveznoj državi Connecticut predsjednik Trump je na kritike u medijima odgovorio oštrom konstatacijom i porukom kadetima:

"Ni jedan političar u povijesti, i to kažem sa velikom sigurnošću, nije tretiran gore ili nepoštenije. Ne dozvolite im da vas obore. Ne dozvolite kritičarima i negatorima da stanu na put vašim snovima."

Sa Bijelom kućom u metežu, Chuck Schumer, lider demokratske manjine u Senatu, postavlja pitanje da li se, i koliko, predsjedniku može vjerovati:

"Došlo je do krize kredibiliteta sadašnje administracije i teško je elaborirati sve načine na koje nas to pogađa. Na vrhu liste je erozija povjerenja u predsjednika i povjerenja naših prijatelja i saveznika u Sjedinjene Države."

Više zastupnika, Republikanaca, zahtijeva od Bijele kuće više informacija, uključući i Paul Ryana, predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa:

"Naš posao je biti odgovoran, trijezan, fokusiran na prikupljanje činjenca."

Dešavanja u Bijeloj kući povod su za reakcije i drugih, među njima i Mitcha McConnella, lidera republikanske većine u Senatu:

"Mislim da bi bilo dobro imati manje drama koje izbijaju iz Bijele kuće."

Kontroverze kod kuće su nepovoljne okolnosti koje će pratiti predsjednika Trumpa na prvom prekookenskom putovanju, ocjenjuje Anthony Cordesman, analitičar CSIS-a:

"Jedno pitanje koje svako izvan Sjedinjenih Država ima, a vjerojatno ga neće postaviti predsjedniku je.... što je njegova stvarna politička snaga i autoritet u odnosu na stranački podijeljeni Kongres, na probleme unutar njegove, Republikanske, stranke i može li on krenuti naprijed u ostvarivanju njegove agende."

Čak i među Republikancima ima onih koji upozoravaju da je predsjednikova ratoborna priroda, ispoljavana u kriznim momentima, problematična. John Feehery, strateg Republikanske stranke o tome kaže:

"Obećavao je da će razbiti postojeći status quo i to je sasvim sigurno i uradio. Međutim, nacionalni informativni mediji su mu jak i čvrst oponent. Podrška simpatizera Trumpu može pomoći. Ali u građenju kredibiliteta ne. Ovo što se dešava ranjava ga."

Predsjednik Trump će se, to je izvesno, suočiti sa novim testovima kredibiliteta, posebno ako se bivši direktor FBI James Comey odluči da u Kongresu govori o susretima i razgorima sa predsjednikom. Poziv mu je već upućen, a svjedočenje bi bilo otvoreno za javnost.

SAD: Kredibilitet predsjednika upitan
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG