Linkovi

SAD: Trump-biznismen ili Trump-predsjednik....?!


„U toku je proces čiji je cilj da se upravljanje poslovnim carstvom Donalda Trumpa prenese na Ivanku i Erica Trumpa i tim iskusnih poslovnih izvršilaca.“

Vrlo brzo nakon izborne pobjede Donalda Trumpa, analitičari su se počeli baviti pitanjem sukoba njegovih poslovnih interesa i obaveza kao predsjednika Sjedinjenih Država, posebno kada su pitanju poslovni projekti koje je Trump, kao biznismen i ulagač, realizirao u dvadesetak drugih zemalja.

U najkraćem, Sjedinjene Države nisu imale predsjednika bogatog kao Donald Trump.

"Niko ne zna šta sve posjedujem" - rekao je u jednom trenutku. Trumpov popis imovine, pregled na pune 104 strane, koji je morao ispuniti i predati tokom predizborne kampanje, pruža određeni, opći, uvid. Bez poreskih prijava koje je Trump odbio staviti na uvid javnosti, precizan i detaljan uvid u Trumpovo poslovno bogatsvo nije i ne može biti potpun.

Njegovi poslovni interesi protežu se od Dominikanske Republike, preko Indije, do Indonezije i dalje. I to nije problem za uspješnog investitora i poslovnog mogula. Ali je komplikacija za funkciju predsjednika, politički i etički, ističe Ken Gross, bivši savjetnik u Federalnoj izbornoj komisiji:

"Za gradnju skupih objekata, i u drugim država i ovdje, potrebne su dozvole, saglasnosti.... A to je proces, često vrlo zamršen, u koji su uključene lokalne i državne vlade."

Trump obećava i ističe da neće doći u situacije sukoba poslovnog interesa i funkcija predsjednika. No, za sada nije jasno kako. U saopštenju za Glas Amerike, upućenom iz Trumpovog post-izbornog štaba kaže se, u najkraćem, "da je u toku proces čiji je cilj da se upravljanje poslovnim carstvom Donalda Trumpa prenese na Ivanku i Erica Trumpa i tim iskusnih poslovnih izvršilaca i da je ključni prioritet da se buduće poslovne aktivnosti usklade sa svim važećim pravilima i regulativom."

Donald Trump je porukom na Twitteru najavio da će on i njegova djeca 15. decembra objelodaniti plan kojim će novoizabrani predsjednik potpuno biti isključen iz poslovnih aktivnosti. Da li će to biti dovoljno?

James Thurber, osnivač Centra za predsjedničke studije, kaže:

"Da sam ja neki car za etiku, ja bih odvojio upravni odbor i izvršne direktore od svih članova porodice Trump koji sada vode poslovanje Trumpovih projetaka širom svijeta."

Iz već spomenutog popisa Trumpove imovine vidljiv je prihod, u posljednje dvije godine, od blizu 3 miliona dolara od hotela izgrađenog u Bakuu, u Azerbejdžanu. Taj 33 sprata visoki luksuzni hotel tek treba biti i zvanično otvoren. Trumpova kćerka Ivanka je zadužena za nadzor na gradnjom, mada je hotel zvanično vlasništvo zeta azerbejdžanskog ministra za tranport. Prema rang listi Freedom Housa, Azerbejdžan je na najnižem mjestu po političkim pravima i slobodama, podmićivanju i korupciji. James Thurber ističe:

"Lideri Azerbejdžana su, po svim kriterijima, vrlo korumpirani. I ako poslujete u zemljama visoke korupcije, i vi ćete biti ponekad uvučeni u korupciju."

U imovini Donalda Trumpa je 30 hotela u Kini iz čijeg se poslovanja Trump planira povući. U New Yorku, na Manhattanu, najskuplji, najvredniji Trumpov objekat djelimično je finansiran novcem kineske državne banke.

Robert Daly, direktor Kissinger Istitute on China, o Kini kaže

"To je jedina zemlja koja ima mogućnosti da dostigne i prestigne Sjedinjene Države kao vodeću naciju u svijetu."

Mnogi analitičari se pitaju da li će Trump-biznismen ili Trump-predsjednik pregovarati sa kineskim zvaničnicima, a Scott Amey, analitičar centra Project on govt oversight, upozorava:

"Moramo biti sigurni da svaki međunarodni dogovor, ekonomski, trgovinski, spoljno-politički... na koji se odlučimo ne bude povod za diskreditacije i klevete."

"Kako da ne volim Kinu, kada me tako mnogo plaćaju" - takođe je u jednom trenutku rekao Donald Trump, ne preciziravši ko zapravo plaća.

Da posjetimo, američkim ustavom zabranjeno je bilo kojem državnom i vladinom zvaničniku primanje bilo kakvih novčanih naknada stranih vlada. Da bi tu mogućnost izbjegao Donald Trump se mora potpuno isključiti iz poslovnih aktivnosti.

S druge strane, mnogi vjeruju da će njegovo poslovno iskustvo biti dobro i djelotvorno po američku ekonomiju.

SAD: Trump-biznismen ili Trump-predsjednik....?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

XS
SM
MD
LG