Linkovi

SAD: Sačuvati trake.... ako ih ima?!


Tweet predsjednika Trumpa kojim aludira na mogućnost snimaka razgovora sa otpuštenim direktorom FBI-a
Tweet predsjednika Trumpa kojim aludira na mogućnost snimaka razgovora sa otpuštenim direktorom FBI-a

Predsjednik Trump je dodatno uzbrkao američku javnost aluzijiom o mogućem postojanju traka sa snimcima razgovora sa otpuštenim direktorom FBI-a.

Razmatranja ko bi mogao biti novi direktor Federalnog istražnog biroa, nakon što je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump prošlog tjedna otpustio Jamesa Comeya, su u punom jeku. Istovremeno rastu mnoge dileme i kontroverze nakon kontradiktornih informacija i izjava koje su došle iz Bijele kuće povodom otpuštanja direktora FBI-a. Najveća od tih kontroverzi je eventualno postojanje tonskih snimaka razgovora predsjednika Trumpa i Jamesa Comeya koji je, kao direktor Federalnog istražnog biroa nadgledao i usmjeravao istragu o navodnom ruskom uplitanju u prošlogodišnje predsjedničke izbore.

Lista potencijalnih kandidata za funkciju novog direktora FBI je široka i Donald Trump, predsjednik SAD, vjeruje da proces izbora imenovanja neće dugo trajati:

"Sve su to izvanredni kandidati, dobro poznati. Najviši nivo... i mi možemo brzo donijeti odluku."

Predsjednik Trump je, nakon otpuštanja Jamesa Comeya, dodatno uzbrkao američku javnost porukom putem Twittera kojom upozorava Comeya o mogućem postojanju traka sa tonskim snimcima njihovih ranijih razgovora.

"Imamo sada i tu bizarnu predsjednikovu poruku da možda postoje neke privatne trake" – konstatuje i senator Mark Warner, Demokrata.

On je član senatskog Odbora za obavještajne poslove u okviru kojeg se takođe istražuje eventualno rusko uplitanje i na pitanje da li zna nešto o tim tonskim snimcima odgovara:

"Nemam ni najmaglovitiju ideju da li ima tih traka ili ne. Činjenica je da je predsjednik aludirao na tu mogućnost, a na Bijeloj kući je da potvrdi ili demantuje tu aluziju. Prije svega, moramo osigurati da te trake, ako postoje, ne nestanu. I ja, i drugi, tražimo da te trake budu sačuvane... ako postoje."

U intervjuu za tv mrežu NBC predsjednik Trump je rekao da je James Comey u januaru tražio da se susretne sa njim da bi mu prenio želju da ostane u FBI-u.

Predsjednikova tvrdnja se ne podudara sa onim što o tome kaže James Clapper, bivši direktor Nacionalne obavještajne agencije sa kojim je Comey razgovarao nesporedno prije večere u Bijeloj kući:

"Kratko sam razgovarao sa Comeyem o toj večeri. On mi je rekao da je bio pozvan, i kako sam ja protumačio taj razgovor, bilo mu je nelagodno zbog mogućeg kompromitiranja njegove samostalnosti, i kao direktora FBI-a, i agencije koju je vodio. "

Republikanci u Kongresu se suočavaju sa delikatnim pitanjima u svojim izbornim bazama, a Paul Ryan, predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa, Republikanac, ističe:

"Niko ne osporava predsjednikovo pravo da otpusti direktora FBI-a. On je tako odlučio. Mislim da je sada vrlo važno da odaberemo ličnost koja će imati povjerenje javnosti u daljem vođenju FBI-a."

Demokrati su, u međuvremenu, jedinstveni u zahtjevu da bude imenovan specijalni tužitelj koji će voditi istragu o eventualnom ruskom uplitanju i mogućim tajnim kontaktima Moskve i saradnika predsjednika Trumpa. Takođe ističu da je politički i stranački neovisna istraga, nakon otpuštanja Jamesa Comeya, potrebnija više nego ikad.

Senator Warner naglašava:

"Opustiti ga usred istrage... to zaista provocira mnoga, mnoga pitanja."

James Comey je odbio mogućnost da ovog tjedna u Kongresu svjedoči iza zatvorenih vrata, ali je, kako se navodi u nekim medijima, voljan govoriti na saslušanju otvorenom za javnost bilo kada da bude pozvan.

SAD: Sačuvati trake.... ako ih ima?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG