Linkovi

Iran tehnički poštuje sporazum o nuklearnom oružju


Američki državni sekretar Rex Tillerson (arhivski snimak)
Američki državni sekretar Rex Tillerson (arhivski snimak)

Američki državni sekretar Rex Tillerson je priznao danas da Iran "tehnički postupa u skladu" sa međunarodnim sporazumom za ograničenje razvoja nuklearnog oružja Teherana, ali je ukazao da predsjednik Donald Trump želi da Kongres "usvoji kompletniju strategiju za rješavanje onoga što američki lider smatra propustima u tom sporazumu".

Visoki američki diplomata je izjavio za CNN da je Teheran "pokazao praksu da ide sve do limita", sporazuma iz 2015., što je navelo Trumpa da u petak saopšti da Iran ne postupa u skladu sa sporazumom i da ostavlja Kongresu da odluči da li da ponovo uvede ekonomske sankcije koje su bile na snazi prije nego su Sjedinjene Amerike Države, Evropska Unija, Francuska, Britanija, Njemačka, Rusija i Kina postigli sporazum sa Iranom.

Tillerson je ukazao kako Trump želi da Kongres možda u zasebnom sporazumu popravi "izvjesni broj slabosti" ranijeg nuklearnog sporazuma i pozabavi se "daleko širom listom prijetnji" koju predstavlja Iran uzevši u obzir vojnu agresiju Teherana i "destablizujuće aktivnosti na Bliskom istoku".

U međuvremenu, dok Kongres razmatra da li da uvede nove sankcije, Tillerson je rekao da "Sjedinjene Države i druge međunarodne potpisnice sporazuma moraju da se "u potpunosti pridržavaju pomenutog sporazuma".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG