Linkovi

SAD: Siromašniji Thanksgiving Day


Mada je ekonomski oporavak evidentan, nezaposlenost SAD je još uvijek velika i broj Amerikanaca koji primaju pomoć u bonovima za hranu porastao na preko 47 miliona.

Praznik Thanksgiving Day, Dan zahvalnosti, slavljen u Sjedinjenim Državama četvrtog četvrtka u novembru, je porodični praznik zahvalnosti i podsjećanja na vrijeme kada je prvim generacijama doseljenika na današnja američka područja bilo izuzetno teško preživjeti u potpuno novom i drugačijem okruženju. Ove godine je zbog nužnog kresanja potrošnje iz državnog budžeta reducirana i pomoć milionima Amerikanaca čije zarade nisu dovoljne da se prehrane. Kroz mnoge dobrotvorne organizacije povećane su donacije kojima će, doduše na kratak rok, biti pružena pomoć u hrani onima kojima je nužno potrebna. Zahvaljući tim donacijama Dan zahvalnosti, koji se ove godine slavi 28. novembra, u mnogim porodicama biće proslavljen u skladu sa tradicijom, kao praznik davanja i primanja.

U „Banci hrane“ za područje Washingtona, volonteri pripremaju 50 odsto više hrane za raspodjelu nego prošlog mjeseca. Dio je to napora da se kompenzira nedavno smanjenih 5 milijardi dolara u budžetu za program pomoći najsiromašnijim isplaćivan u bonovima za kupovinu hrane.

Brian Banks, jedan od direktora programa koje realizira „Banka hrane“ kaže:

"Nećemo moći popuniti prazninu nastalu smanjenjem obima državne pomoći. Ni donacije drugim bankama hrane širom Sjedinjenih Država neće pomoći da se nadoknadi ta praznina. Zahvaljući donacijama kupujemo hrane onoliko koliko možemo i distribuiramo je najbrže što možemo."

Mada je ekonomski oporavak evidentan, nezaposlenost je u Sjedinjenim Državama još uvijek velika i broj Amerikanaca koji primaju pomoć u bonovima za hranu porastao na preko 47 miliona. Unatoč tome, u Kongresu se vode rasprave o smanjenju tog vida pomoći za još 40 milijardi dolara tokom narednih 10 godina.

Analitičarka fondacije Heritage Rachel Sheffild ističe da je nužno smanjiti zloupotrebe u okviru tog programa, što je mnogo lakše, i smanjivati broj ovisnih o državnoj pomoći, što će biti mnogo teže. Ona ističe:

"Treba promovirati rad, stvarati mogućnosti za zaposlenje, nagnati one koji primaju pomoć da traže posao umjesto da se oslanjaju na državnu pomoć."

Činjenica je, ipak, da većina onih koji imaju pravo na bonove za hranu radi, ali da njihove zarade nisu dovoljne da prehrane porodice. Walmart, najveća američka prodajna kompanija, nedavno je oštro kritizirana zbog organiziranja internih doniranja hrane za svoje najslabije plaćene i najsiromašnije uposlenike.

Brain Banks takođe ističe:

"Većina onih koji imaju pravo na dodatnu pomoć za prehranu porodica sakodnevno radi punih osam sati. Zbog malih zarada trebaju pomoć. Za mnoge od njih to je jedini način da ostanu na nogama."

Sasvim je izvjesno da će ove godine za Dan zahvalnosti na trpezama najsiromašnijih američkih porodica biti manje hrane nego prethodnih godina. Donacije, ma kako izdašne bile, nisu trajno rješenje za nevoljnike kojima je potrebna dodatna pomoć u hrani.
SAD: Siromašniji Thanksgiving Day
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
XS
SM
MD
LG