Linkovi

State department o terorizmu u svijetu


Iran, Kuba, Sudan i Sirija ostaju na listi State departmenta zemalja koje sponzoriraju terorizam
Iran, Kuba, Sudan i Sirija ostaju na listi State departmenta zemalja koje sponzoriraju terorizam

Izvještaj State departmenta o terorizmu u svijetu, koji se radi po zahtjevu Kongresa, po prvi put pokazuje da se više incidenata dogodilo u Južnoj Aziji nego na Srednjem Istoku.

Russ Travers, zamjenik direktora Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma je novinarima rekao da se lani od ukupno nešto manje od 11 hiljada incidenata, 75 posto desilo u ta dva regiona.

Russ Travers, zamjenik direktora Američkog centra za borbu protiv terorizma
Russ Travers, zamjenik direktora Američkog centra za borbu protiv terorizma

"Na Srednjem Istoku, tokom posljednje tri godine ukupan broj terorističkih incidenata stalno opada, a u Južnoj Aziji raste, tako da se prošle godine prvi put desilo, odakako to pratimo, da je više nasilja bilo na jugu Azije nego na Srednjem Istoku", rekao je Travers.

U izvještaju se terorizam definira kao namjerno, politički motivirano nasilje protiv neboraca.

I ukupan broj napada, kao i cifra od 16 hiljada žrtava u 2009., su nešto manji nego 2008. godine.

U osnovi, u izvještaju nema mnogo razlika u odnosu na prethodnu godinu. Iran, Kuba, Sudan i Sirija i dalje su na listi zemalja koje sponzoriraju terorizam.

Ali se ukazuje na značajno manji broj žrtava terorizma u Iraku, nasuprot velikom porastu u Afganistanu, gdje je broj napada, kao i žrtava, utrostručen.

Koordinator za pitanja kontra-terorizma u State departmentu, Daniel Benjamin kaže da ostaci al-Qaide Osame bin Ladena u Pakistanu i dalje ostaju najveća prijetnja Sjedinjenim Državama i njenim interesima.

Daniel Benjamin, koordinator State departmenta za borbu protiv terorizma
Daniel Benjamin, koordinator State departmenta za borbu protiv terorizma

Benjamin kaže da je ta grupa otporna i da se lako prilagodjava, ali su joj prošle godine aktivnosti znatno otežane:

"Grupa je izložena velikom pritisku u Pakistanu, zahvaljujući operacijama pakistanske vojske protiv jakih uporišta militanata u plemenskim regionima. Al-Qaida je ostala bez većeg broja svojih vodja, sve teže dolazi do novca, što otežava trening novih pripadnika i planiranje napada izvan regiona."

State department u svom izvještaju upozorava na grupe slične al-Qaidi, kao al-Shabab miliciju u Somaliji.

Benjamin kaže da je al-Qaida pokušala podstaći sebi bliske grupe na sjeveru Afrike i na Arapskom poluostrvu da izvode akcije na globalnom planu. On kaže da je napad na nogometne navijače u Kampali, 11 jula, kako izgleda, prva teroristička akcija al-Shababa izvan Somalije.

State department o terorizmu u svijetu
State department o terorizmu u svijetu

Lista zemalja koje podržavaju terorizam i prema kojima Sjedinjene Države nameću oštre sankcije ostaje ograničena na Iran, Kubu, Sudan i Siriju. Ali Benjamin kaže da su Eritreja i Venecuela navedene kao zemlje koje u potpunosti ne suradjuju u borbi protiv terorizma.

Sjeverna Koreja je 2008. uklonjena sa liste država koje podržavaju terorizam jer nije povezana ni sa jednim od skorašnjih terorističkih napada.

Medjutim, Benjamin kaže da Sjedinjene Države proučavaju nedavne navode da je Pyongyang pokušao isporučiti oružje Talibanima u Afganistanu i Hezbollahu na Srednjem Istoku.

"Vidjeli smo te izvještaje i sada ih proučavamo. Državni sekretar Clinton i drugi u administraciji su jasno rekli da će iznova razmotriti skidanje Sjeverne Koreje sa te liste, ukoliko se ispostavi da sponzorira terorizam", kaže Benjamin.

Američki zvaničnici potapanje ratnog broda Južne Koreje od strane Sjeverne Koreje u martu ove godine, nisu ocjenili kao teroristički čin, nego su to nazvali vojnom akcijom sobzirom da su dvije zemlje tehnički još uvijek u ratu.

XS
SM
MD
LG